Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectul pandemiei Covid asupra tratării bolnavilor de cancer. Întârzieri periculoase

masa_operatie_chirurgie.png

Operație de cancer de sân într-un spital din Marsilia, 2017
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Întârzierea tratamentului pentru cancer chiar și cu o lună are un impact semnificativ asupra riscului de mortalitate a pacienților, arată un studiu publicat recent de revista medicală britanică BMJ. Studiul întărește concluziile altor cercetări care avertizează la rândul lor despre efectul dăunător al pandemiei Covid-19 asupra tratării altor boli.

Aprovizionarea cu anumite medicamente este in mod normal o problemă.  Dar răspândirea coronavirusului a influențat accesul la serviciile de sănătate din întreaga lume, provocând o discontinuitate fără precedent.

În studiul publicat de BMJ, cercetătorii britanici și canadieni au analizat consecințele tratamentului întârziat (intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie etc.) pentru șapte tipuri de cancer, pe baza a 34 de studii publicate în ultimii douăzeci ani.

În mod normal, „întârzierea tratamentului este o excepție, dar poate afecta 10% și uneori chiar 15% dintre pacienți”, a declarat pentru AFP oncologul Ajay Aggarwal, unul dintre autorii studiului.

Potrivit acestuia chiar și o întârziere de o lună poate crește riscul de deces al unui pacient cu 6% până la 13%. Cu cât întârzierea este mai mare, cu atât riscul crește.

Amânarea cu 12 săptămâni a operației pentru femeile cu cancer de sân care necesită o intervenție chirurgicală - așa cum s-a întâmplat în timpul izolării din primăvară - ar cauza 6.100 de decese suplimentare într-un an în Statele Unite și 1.400 în Marea Britanie, spun autorii.

 

Reprogramare

Concluziile „invită la reflecție”, cred autorii studiului, având în vedere că multe spitale au fost nevoite să reprogrameze intervențiile chirurgicale considerate „neurgente” pentru a crește numărul de paturi și îngrijitori disponibili pentru pacienții cu Covid-19

”Unele țări au publicat recomandări cu privire la prioritizarea operațiilor de cancer, pe care rezultatele acestui studiu nu par să le valideze”, explică cercetătorii.

În Marea Britanie, de exemplu, s-a considerat că anumite tratamente, cum ar fi intervențiile chirurgicale colorectale, ar putea fi întârziate timp de 10 până la 12 săptămâni, fără a avea un impact negativ asupra prognosticului pacientului.

Cu toate acestea, „am constatat că extinderea perioadei de așteptare pentru acest tip de operație la 12 săptămâni în loc de 6 ar crește riscul de mortalitate cu 9%”, subliniază cercetătorii.

În general, o întârziere de patru săptămâni pentru o operație, crește mortalitatea de la 6% la 8%, iar riscul poate ajunge și la 9% dacă este vorba de radioterapia pentru cancerul localizat la nivelul capului sau al gâtului. În anumite situații, cum ar fi tratamentul adjuvant (care completează tratamentul principal pentru a preveni riscul de recurență) al cancerelor colorectale, riscul ajunge la 13%.

Potrivit studiului, o amânare de 8 sau 12 săptămâni, pentru operația de cancer de sân, crește riscul de mortalitate cu 17% și, respectiv, 26%.

Un alt studiu publicat în iulie în The Lancet Oncology a estimat că întârzierea diagnosticului în Regatul Unit, începând de la jumătatea lunii martie, ar duce la aproximativ 3.500 de decese suplimentare cauzate de patru tipuri de cancer în termen de 5 ani.

Un articol publicat în august în JAMA Network Open a demonstrat că numărul cancerelor diagnosticate în fiecare săptămână în Statele Unite a scăzut cu aproape 50% în martie și aprilie.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor Șerban Georgescu