Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Merkel : Până când restricțiile? Până la imunizarea a 70 la sută din populație

merkel_mascata.jpg

Image source: 
AFP

Cancelarul Angela Merkel a insistat duminica aceasta că este important să fie menţinute unele dintre restricţiile antiepidemice în Germania până când între 60% şi 70% din populaţie va avea imunitate la SARS-CoV2, transmite EFE preluat de Agerpres. Confruntată cu proteste, Merkel a explicat că măsurile pentru a preveni răspândirea virusului sunt necesare și a lăsat oarecum să se înțeleagă că nu vor fi ridicate prea curând.

Într-o înregistrare video în care răspunde la întrebările cetăţenilor cu prilejul zilelor porţilor deschise la guvernul german, Merkel a recunoscut că unele dintre măsurile introduse în noiembrie sunt "amare şi dure", dar necesare pentru a ţine sub control pandemia. "Ştim de la alte epidemii că virusul a fost mai mult sau mai puţin învins când între 60% sau 70% din populaţie a avut imunitate, fie pentru că (oamenii) s-au vindecat, fie pentru că au fost vaccinaţi. Atunci pot fi ridicate toate restricţiile. Până atunci trebuie să trăim cu unele restricţii impuse de virus", a explicat Merkel. Cancelarul nu a indicat niciun orizont de timp cu privire la ridicarea restricţiilor, dar şi-a exprimat speranţa că "în curând" primele vaccinuri vor fi autorizate. În Germania, s-au infectat până în prezent circa 660.000 de oameni, ceea ce reprezintă aproximativ 0,8% din populaţie, notează EFE.
Pe de altă parte, cancelarul german a anunțat că se lucrează déjà la un plan de vaccinare pus la punct de guvernul federal şi de cele 16 landuri, cu sprijinul tehnic al mai multor organisme independente, precum comisia permanentă pentru vaccinuri, Academia de Ştiinţe Leopoldină şi Comisia Etică. Merkel a menţionat că, în principiu, mai întâi vor fi vaccinaţi lucrătorii din căminele de bătrâni, medicii şi persoanele care fac parte din categoriile de risc, "care sunt mulţi în ţara noastră". Procesul de vaccinare va depinde de numărul vaccinurilor disponibile şi de perioada de imunitate pe care o generează. Nimeni nu va fi obligat să se vaccineze, va fi decizia fiecăruia, a insistat cancelarul german.  Sâmbătă circa 20.000 de oameni s-au adunat din estul Germaniei pentru a protesta împotriva măsurilor menite să ţină sub control pandemia de coronavirus, transmite dpa, preluat de agenția națională de presă. Aceasta după ce autorităţile au pierdut printr-o decizie judecătorească dreptul de a-i ţine pe demonstranţi în afara centrului oraşului. Mişcarea Querdenken (Gândire laterală) a organizat protestul împotriva măsurilor de carantină.