Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondenta RFI în R.Moldova, printre finaliștii Premiului Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2020

valeria_11.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Eduard Vasilica

Corespondenta RFI în R.Moldova, Valeria Vițu, este printre finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2020. Consiliul de Presă anunță că, din cele 20 de nominalizări, în finala concursului au intrat două redacții și trei jurnaliști/jurnaliste. Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media care va avea loc la 24-25 noiembrie. Corespondenta RFI a obținut punctajul maxim din partea consumatorilor de produse mediatice care au avut posibilitatea să voteze pe platforma Mediaforum.md. 

Finaliștii concursului au fost desemnați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 21 septembrie – 31 octombrie 2020, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe platforma Mediaforum.md pentru cele 20 de instituții mass-media și jurnaliști/jurnaliste, nominalizați pentru Premiu. 

Totodată, comportamentul profesional al candidaților a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă care nu se află în situația de conflict de interese. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii.

Potrivit regulamentului concursului, la totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului.

Astfel, în finala concursului, pe lângă corespondenta RFI, Valeria Vițu, au mai intrat portalurile Moldova.org și Newsmaker.md, jurnalista Eugenia Crețu de la Radio Europa Liberă și jurnalistul Victor Moșneag de la Ziarul de Gardă.

La ultima etapă a concursului va avea loc evaluarea suplimentară a finaliștilor, care va fi efectuată de către experți, iar ulterior, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va desemna câștigătorul/câștigătoarea Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2020.

În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în anul curent nu există candidați demni de acest premiu.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din R.Moldova, în anul 2015, şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media și a jurnaliștilor în acest domeniu.  În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, în 2016 – portalului Anticoruptie.md, în 2017 – săptămânalului „Ziarul de Gardă”, în 2018 – ziarului ”SP” din Bălți, iar în 2019 – postului de televiziune TV8.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.