Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului ar fi blocată

controlor_fara_masca_ok.jpg

controlor STB fără mască
Sursa imaginii: 
RFI România - Andreea Pietroșel

România este într-o carantină parțială vreme de 30 de zile pentru reducerea infectărilor cu coronavirus. Rezultatele se vor vedea abia peste două săptămâni, spune Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. El precizează că, până la apariția unui vaccin și imunizarea unui segment important din populație, relaxarea restricțiilor va însemna o creștere a numărului de cazuri, iar înăsprirea va duce la scădere. "Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea virusului ar fi blocată", subliniază medicul.

3.240 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost raportate luni, dar numărul testelor a fost foarte mic, 11.445. La peste 30.000 de teste, am fi avut tot în jur de 10.000 de cazuri pentru că indicatorul care ne arată numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz a rămas același ca săptămâna trecută, explică Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

De luni România este într-o carantină parțială pentru controlul epidemiei. Este interzisă circulaţia în afara locuinţei între orele 23 - 5, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, în toată țara purtarea măștii de protecție este obligatorie, magazinele se închid la ora 21 iar activitatea pieţelor, târgurilor în spaţii închise a fost suspendată, iar școala este doar online.

Până la apariția unui vaccin și imunizarea unui segment important din populație, relaxarea restricțiilor va însemna o creștere a numărului de cazuri, iar înăsprirea va duce la scădere, declară vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Emilian Popovici spune că rezultatele măsurilor care au intrat luni în vigoare se vor vedea abia peste 2 săptămâni și subliniază că dacă 90% din oameni ar purta mască transmiterea virusului ar fi blocată.

Mă întorc la respectarea măsurilor de către populație, pentru că au fost voci care au afirmat că marea majoritate a populației poartă mască și lucrurile ar fi aproape în regulă în privința asta. Eu spun că nu este așa. Dacă 90% din oameni ar purta mască, am bloca transmiterea. Da? Deci dacă 90, nu100%, dacă 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile care impun acest lucru, am reduce transmiterea cu 90%, virusul ar fi blocat. Știm foarte bine că dacă 2 persoane stau față în față și respectă distanțarea și poartă mască, riscul de transmitere se reduce la 1.5%. Și atuni dacă lucrurile s-ar întâmpla așa, ar trebui să apară și consecința pozitivă, adică ar trebui să nu ne confruntăm cu aceste cifre.