Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste contra corona-restricţiilor

leipzig_ciwi_montage.jpg

Leipzig şi CiWi (Montaj: William Totok)

În oraşul german Leipzig au participat sîmbătă peste 20.000 de persoane la un protest contra restricţiilor, impuse cu scopul îngrădirii corona-pandemiei. Între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc altercaţii violente. Peste 30 de jurnalişti au fost atacaţi şi bătuţi. Un rol în organizarea acestor proteste îl joacă şi organizaţii fundamentaliste creştine.

Parlamentul din land-ul răsăritean Saxonia va analiza incidentele de la Leipzig, şi va discuta despre rolul poliţiei şi justiţiei. Pe lîngă mai multe demonstraţii împotriva coronarestricţiilor, cea din oraşul saxon Leipzig a stîrnit un val de critici. Asta, în primul rînd, fiindcă justiţia a aprobat desfăşurarea în centrul oraşului.

Demonstraţia, la care au participat în jur de 20.000 de persoane, a fost organizată de mişcarea Querdenken 711 (într-o traducere aproximativă: Gîndire transversală sau Gîndire laterală).

Organizaţia coronasceptică a fost înfiinţată de către militanţi contra restricţiilor sanitare din Stuttgart şi de către un grup eterogen autointitulat „Versammlung für die Feiheit” (Miting pentru libertate). În ultimele luni, mişcarea a organizat numeroase demonstraţii. Cea mai mare a avut loc la Berlin, la sfîrşitul lunii august, cînd extremişti de dreapta au încercat să forţeze intrarea în clădirea Reichstag-ului, în care se află Parlamentul federal.

Demonstraţia de sîmbătă de la Leipzig a degenerat în altercaţii violente, provocate iarăşi de către extremişti de dreapta. Peste 30 de jurnalişti au fost atacaţi şi bătuţi de către manifestanţi care susţin că presa minte şi este un instrument docil al guvernului. Cei peste 3.000 de poliţişti nu au făcut faţă grupurilor dezlănţuite. Despre impunerea purtării măştilor de protecţie sau respectarea distanţei fizice nici nu putea fi vorba.

Maselor de demonstranţi s-au alăturat şi grupuri de neonazişti violenţi, ezoterişti, militanţi contra vaccinării, conspiraţionişti, Qanonişti, persoane aparţinînd unor comunităţi evanghelicale, fundamentaliste (neo-protestante cum li se spune în România). Toţi aceştia refuză purtarea măştilor de protecţie şi vorbesc despre o dictatură sanitară, instaurată, chipurile, de către guvernul german. Unii dintre ei neagă şi existenţa coronavirusului, susţinînd că acesta este o invenţie a unor forţe oculte care doresc să instaureze un regim autoritar global.

 

Rolul fundamentaliştilor creştini  

În relatările despre protestele împotriva restricţiilor s-a vorbit foarte puţin despre rolul şi strategia propagandistică a fundamentaliştilor de provenienţă evanghelicală. În ultimele luni s-au distins în Germania două figuri, prezente atît la demonstraţii, cît şi pe internet, prin intermediul căruia îşi răspîndesc mesajele. Una dintre aceste personaje este pastorul berlinez Christian Stockmann care a înfiinţat organizaţia „Creştini în rezistenţă” („Christen im Widerstand” – prescurtat: CiWi). Aderenţii lui Stockmann sînt recrutaţi mai ales din rîndurile celor care refuză masca şi care se opun îngrădirii contactelor. În mesajele sale, formulate în stilul unor predici, Christian Stockmann include mituri istorice, legende conspiraţioniste, trivializînd politica anti-umană a naziştilor. Inventînd analogii false, pentru a mobiliza publicul, pastorul susţine, că singurii care s-au opus dictaturii naziste au fost creştinii:

Creştinii au fost singurii în cel de-al III-lea Reich care s-au ridicat contra dictaturii naziste. Eu doresc să trăim din nou într-o lume liberă şi democratică.”

Creştinii, susţine el, ar trebui să urmeze acest exemplu şi ar trebui să se ridice acum contra „dictaturii sanitare”.

Politica rasială a regimului nazist, axată pe distrugerea fizică a evreilor, este ocultată în discursurile pastorului, urmărit de mii de oameni pe internet şi de participanţii la aşa-numitele corona-demonstranţii.

Un alt agitator fundamentalist care joacă un rol important în contextul protestelor contra măsurilor sanitare în vigoare, este Samuel Eckert. Acesta este un apropiat al mişcării „Gîndire laterală”. Predicile sale sînt urmărite de circa 160.000 de persoane, precum a relatat televiziunea germană (ZDF) într-o emisiune recentă, dedicată coronanegaţionismului fundamentalist. (În 2018, Eckert a fost invitat şi în România, unde a ţinut o predică într-o casă de rugăciune a Adventiştilor de Ziua a Şaptea, accesibilă pe Youtube.)

Dintr-o broşură publicată de organizaţia „Creştini din rezistenţă” se desprind limpede liniile directoare ale unei doctrine, evident fundamentaliste. Respingerea măsurilor sanitare sînt sintetizate acolo în trei lozinci, recomandate participanţilor la proteste: „Nu măştilor! Nu distanţei! Nu vaccinării”