Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fregata „Regina Maria” revine din misiune, fiindcă mai mulți marinari militari au Covid-19

Nava militară „Regina Maria” își încheie misiunea NATO din Marea Mediterană mai devreme decât era planificat, fiindcă mai mulți militari aflați la bordui ei au fost infectați cu coronavirus.

Conform comunicatului de presă transmis marți de Ministerul Apărării, nava participa din 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2, adică „Standing NATO Maritime Group”.

Analizele primate au confirmat că un procent semnificativ de militari sunt infectați cu SARS-Cov-2, iar conducerea Forțelor Navale Române a luat decizia de încheiere a participării fregatei la misiunile NATO din Marea Mediterana și întoarcerea în țară în cel mai scurt timp.

Toți militarii de la bordul vasului, depistați pozitivm sunt asimptomatici, iar starea lor de sănătate este bună:

Situația medicală a debutat sâmbătă, 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19. Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaționale standard pentru astfel de situații, cei doi militari, un soldat profesionist și un maistru militar, fiind izolați și primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceștia au fost repatriați, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operații maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române. Ei au fost internați în facilitățile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 și internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecția cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București”, scrie în comunicatul MApN.

Fregata „Regina Maria” a acostat duminică în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacității de luptă și pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare, iar luni tot echipajul fregatei a fost retestat PCR, pentru depistarea altor posibile cazuri de militari cu Covid-19.

În plus, la bordul navei au fost dezinfectate toate spațiile interioare și au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea și tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme ușoare de manifestare a bolii:

La sosirea în Portul Constanța se vor aplica măsurile de izolare și de carantinare a întregului echipaj la bordul navei, iar starea de sănătate a militarilor va fi monitorizată permanent. În situația în care starea de sănătate a unor membri ai echipajului va impune măsuri suplimentare, aceștia vor fi evacuați și internați în unități medicale de tratament, conform procedurilor naționale în vigoare”, mai precizează Ministerul Apărării Naționale.