Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Murafa, Ashoka România: Foarte mulți lideri din societatea civilă sunt supuși unui mare risc de burnout

corina-murafa.jpg

Corina Murafa, managing director Ashoka Romania
Sursa imaginii: 
Ashoka Romania

"Dacă tu ca lider nu reușești să stabilești niște granițe între ce înseamnă profesie, personal, ce înseamnă echilibru în viața profesională, echilibru în viața personală, care sunt indicatorii de succes, e posibil ca în perioada asta să ajungi să stai 16 ore în fața calculatorului și să arzi", atrage atenția reprezentanta ONG-ului.

După mai bine de jumătate de an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în România, extenuarea începe să fie cea mai mare problemă a celor care ar trebui să gestioneze situația. Sistemul sanitar este îngenuncheat de oboseală, cel educațional este depășit de situație și societatea civilă este extenuată de procesul prin care caută soluții pentru a face să meargă sisteme care ar fi trebuit să funționeze de la bun început.

Toată acestă perioadă pune extrem de multă presiuni pe lideri, care în încercarea de a face lucrurile să meargă, uită să aibă grijă și de propriile nevoi. De aici până la colaps e un singur pas. 

Ashoka România urmărește cu atenție de ani buni evoluția antreprenoriatului social în România și în urma unui studiu realizat în luna septembrie a acestui an a observat iminența instalării unui burn out general în rândul liderilor din societatea civilă.

"Dacă tu ca lider nu reușești să stabilești niște granițe între ce înseamnă profesie, personal, ce înseamnă echilibru în viața profesională, echilibru în viața personală, care sunt indicatorii de succes, e posibil ca în perioada asta să ajungi să stai 16 ore în fața calculatorului și să arzi. Foarte mulți lideri, mai ales cei din societatea civilă, nu au aceste abilități de a avea grijă de ei înșiși și ca atare sunt supuși unui mare risc de burn out. Cred că trebuie să reorientăm oarecum conceptul de leadership: nu trebuie să fii salvatorul altora, ci trebuie să îi susții pe ceilalți să se salveze pe sine, dar nu cu prețul propriei oboseli", spune Corina Murafa, managing director al ONG-ului. 

În opinia ei cele mai importante lucruri devin ceea așa numitele "change making skills", abilitățile de a face față schimbării. 

"Empatia este una dintre cele mai importante abilitați ale unui lider în ziua de azi. Una care nu a fost predată în cultura noastră, în școlile pe care le-am făcut. Abia căpătând-o pe parcurs reușim să facem față unei astfel de schimbări și să-i susținem pe cei din jurul nostru care poate, chiar un pic mai greu decât noi, fac față", explică Murafa.

8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu ei înșiși

Studiul realizat de ONG mai indică faptul că în pandemie, dar și în ultimii ani, s-a putut observa o mai mare predispoziție spre voluntariat, spre susținerea cauzelor sociale cu mini donații și spre participarea la proteste. Datele mai arată 8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu ei înșiși.

Îngrijorător este însă faptul că cea mai accentuată pierdere a optimismului se înregistrează în rândul tinerilor. "Nu mă așteptam ca cei mai tineri dintre noi să fie loviți cel mai mult la nivel emoțional și la nivel de mentalitate de pandemie", spune Corina Murafa care a observat că acest lucru se întâmplă din cauză că "nu există sisteme de susținere în rândul generației 18-24. Tinerii adolescenți nu au sisteme de susținere de la părinți, de la școala, sisteme de susținere psiho-emoțională."

Foarte multi lideri din societatea civila sunt supusi unui mare risc de burnout daca nu invata sa aiba grija de propriile nevoi.

 

 
Corina Murafa, managing director Ashoka Romania: Romanii cred că schimbarea începe cu ei înșiși și ei sunt proprii autori ai schimbării