Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câinii de la Casa Albă : o parte din istoria Statelor Unite

biden_major.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Poate părea exagerat să spunem că o parte din succesul lui Joseph Biden în alegerile prezidențiale de peste Ocean se datorează...câinilor săi. Candidatul democrat a reușit însă să își atragă un real val de simpatie după ce și-a scos în față în timpul campaniei electorale cei doi câini dintre care unul a fost adoptat în 2018 dintr-un adăpost public. 

Președintele republican Donald Trump a fost primul președinte american din ultimii o sută de ani care nu a avut niciun animal de companie. El a refuzat mereu ironic un câine spunând ”cum aș arăta plimbând pe peluza Casei Albe un pudel?”. Ei bine, Joseph Biden nu a avut astfel de întrebări, dimpotrivă s-a arătat mândru ”să aducă din nou câinii la Casă Albă”, unul dintre sloganurile sale de campanie. Ciobăneștii săi germani, Champ și Major, vor reînvia tradiția istorică a câinilor prezidențiali de la Washington. Champ a fost cumpărat dintr-o canisă în 2008, când Biden devenea vicepreședinte, iar Major a fost adoptat din adăpostul Asociației pentru protecția animalelor din Delaware în 2018. Aceasta a fost marea sa bilă albă pentru că, până la Biden, doar președintele Lyndon B. Johnson mai luase un câine fără stăpân, găsit de fiica sa lângă o benzinărie. Ori, potrivit lui Lois Pope, rescuer din Palm Beach, americanii au devenit ei înșiși atașați ideii de a salva animalele abandonate în adăposturi, deci gestul lui Biden a fost primit cu entuziasm. ”Într-un fel, poți înțelege mai ușor istoria americanilor dacă te uiți la istoria câinilor de la Casa Albă”, a completat ong-istul. Și, într-adevăr, din 45 de președinți, 30 au avut animale de companie, mai ales câini. Primul președinte care a adus un câine la Casa Albă a fost însuși George Washington. Pentru americani, prezența unui patruped la Casa Albă reprezenta ceva familiar. E ca și cum președinții deveneau brusc ”mai umani”. Theodore Roosvelt a fost unul dintre cei mai populari președinți și un mare iubitor de animale. La reședința prezidențială aceasta avea câini, pisici, păsări, ponei, șerpi și alte animale. Preferatul său era Skip, un terrier.

Laddie Boy, un câine fotogenic, a devenit faimos după ce a însoțit cu fotografia sa Campania lui Warren G, Harding, ”Revenirea la normalitate”. Laddie Boy avea propriul său scaun în Biroul Oval și adesea primea delegațiile de diplomați. King Tut a pus și el mâna la campania electorală a lui Herbert Hoover despre care se spunea că ar fi lipsit de carismă. Afișele electorale ale candidatului cu superbul câine din rasa malinois i-au adus un loc în galeria președinților americani. Și Franklin Roosevelt a câștigat simpatie și un mandat după o istorie amuzantă : terierul său Fala a fost uitat accidental pe o insulă în timpul campaniei electorale. Evident, presa a făcut scandal pe seama faptului că au fost trimise nave militare pentru aducerea înapoi pe continent a unui câine. Roosevelt a întors totul în favoarea sa după un discurs devenit celebru : ”Mă puteți critica, îmi puteți critica familia dar nu puteți critica cățelul nostru : este scoțian și toate acuzațiile că a rispit bani publici l-au înfuriat peste poate!”, a spus candidatul și…a câștigat.

Alte două animaluțe care au făcut istorie au fost pisica Socks și câinele Buddy, ambii aparținând cuplului Bill și Hilary Clinton. Bill Clinton se amuza spunând că ”s-a descurcat mai bine cu israelienii și palestinienii decât cu animalele sale” care nu se înghițeau deloc. Cele două au ajuns și subiectul unei cărți pentru copii semnată de Hilary Clinton ”Dragă Socks, draga Buddy : scrisorile copiilor către animalele lor”. Și cățeii cuplului Barak și Michelle Obama au devenit subiectul unei cărți pentru copii semnată de fosta Primă Doamnă a Americii : ”O scrisoare către fiicele mele”. Bo și Sunny au fost adoptați de cuplul Obama care nu avea la momentul sosirii la Casa Albă niciun animal de companie. Alegerea a fost grea pentru că Malia Obama era alergică. Senatorul Ted Kennedy le-a oferit atunci cuplului primul câine dintr-o rasă care nu provoacă alergii și așa a apărut Bo. În fine, pentru că vorbim de cadouri : unul dintre cei nouă câini ai regretarului John F. Kennedy , Pushinka, era un dar de la liderul sovietic Nikita Hrușciov. Pentru cei care vor să afle mai multe despre câinii și animalele domestice care au locuit la Casa Albă, există o pagină a Muzeului Animalelor Prezidențiale, WWW. Presidentialpetmuseum. Muzeul, închis în această perioadă, se află în Williamsburg, Virginia și a fost fondat în 1999. Pe pagina muzeului găsiți toată galeria foto a animalelor de companie care fac, într-un fel inedit, parte din istoria Americii.