Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patriarhul care a vrut să reformeze Biserica Ortodoxă în sens calvin

chiril_lucaris.jpg

Chiril Lukaris (1572-1638)
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În data de 13 noiembrie 1572, se năștea în insula Creta, pe atunci parte a Imperiului maritim al Veneției, Constantin Lukaris. Acesta avea să devină una dintre cele mai interesante personalități din istoria Bisericii Ortodoxe. A fost patriarh al Alexandriei și apoi patriarh ecumenic al Constantinopolelui, sub numele de Chiril Lukaris. A rămas în istorie prin tentativa sa de a reforma în sens calvin Biserica Ortodoxă, dar și prin moartea sa de martir.

Chiril Lukaris a venit pe lume într-o epocă a marilor frământări religioase. Europa fusese cuprinsă de fervoarea reformelor și contrareformelor.

Chiril Lukaris a studiat la Veneția și apoi la Universitatea din Padova. După anii de studiu în Italia, a plecat la Geneva, în Elveția, unde a studiat teologia calvină, de care a fost influențat tot restul vieții sale.

Tot în acea perioadă, Chiril Lukaris a devenit anticatolic, sub influența teologilor protestanți. A fost hirotonit apoi preot în Constantinopole și a avansat rapid în ierarhia bisericească.

În 1596, a fost trimis în Uniunea Polono-Lituaniană, pentru a organiza opoziția clericilor ortodocși față de Unirea de la Brest-Litovsk, în urma căreia s-a născut Biserica Greco-Catolică Ucraineană de azi. A primit un post de profesor la Universitatea Ortodoxă din Vilnius, capitala Lituaniei.

În anul 1601, a fost ales patriarh ortodox al Alexandriei, poziție pe care a deținut-o timp de 20 de ani, până când a fost desemnat patriarh ecumenic al Constantinopolelui.

Chiril Lukaris s-a făcut remarcat prin atitudinea sa violent anti iezuită, în condițiile în care iezuiții erau unii dintre cei mai activi promotori ai Unirii bisericilor catolică și ortodoxă. În acea perioadă, el și-a asumat doctrina protestantă, așa cum mărturisea chiar el într-o scrisoare adresată arhiepiscopului Marco Antonio de Dominis.

După ce a devenit patriarh ecumenic al Constantinopolelui, a decis deschiderea unui seminar teologic pe Muntele Athos.

În 1627, a deschis prima tipografie grecească din Constantinopole. Această tipografie a publicat mai multe pamflete violent anticatolice, care au provocat protestul ambasadorului Franței în capitala Imperiului Otoman. De aceea, în 1628, tipografia a fost închisă.

În 1629, Chiril Lukaris a publicat în limba latină, în Elveția, o Confessio, lucrare în care mărturisea adeziunea la teologia calvină. În 1633, lucrarea a fost retipărită și în limba greacă și a provocat mari disensiuni în Biserica Ortodoxă, pentru că mulți clerici nu vedeau cu ochi buni reformele propuse de patriarh.

Chiril Lukaris a devenit activ din punct de vedere politic și diplomatic, în sensul unei apropieri a grecilor față de țările protestante. A trimis tineri teologi să studieze la școlile protestante din Elveția, Olanda și Anglia. A fost contestat puternic de ambasadorii unor țări catolice, precum Franța sau Austria, și susținut de reprezentanții Olandei și Angliei.

În 1638, a fost acuzat de trădare față de sultan, arestat și sugrumat. Trupul său a fost aruncat în apele mării, în strâmtoarea Bosfor. A fost recuperat pe ascuns de prietenii săi și îngropat în Constantinopole.

Mai multe sinoade ortodoxe au condamnat învățătura sa: în 1638 la Constantinopole, în 1642 la Iași și în 1672 la Ierusalim. Totuși, el a rămas în conștiința credincioșilor pentru moartea sa ca martir.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 13 noiembrie 2020