Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studenți, voluntari în spitale? Medic ATI: Asta înseamnă că un specialist trebuie să fie cu ochii pe ei tot timpul

studenti_voluntari_spitale_medic_ati_specialist_ochi.jpg

Studenții vor putea lucra ca voluntari în spitale, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: pixabay)
Studenții vor putea lucra ca voluntari în spitale, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: pixabay)

Absolvenții de Medicină care vor lucra ca voluntari în spitalele Covid-19 nu vor putea fi folosiți în secțiile de Terapie Intensivă. Iată ce spune la RFI Laura Zarafin, medic primar ATI la spitalul Colentina din Capitală.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că vor fi recrutați 3.000 de studenți, care vor ajuta personalul medical la îngrijirea pacienților Covid-19.

Voluntarii vor primi 2.500 de lei pe lună și vor beneficia de cazare și masă gratuite, acolo unde va fi cazul.

Medicul ATI Laura Zarafin spune că existau alte soluții pentru lipsa de personal și că studenții vor trebui supravegheați non stop, lucru imposibil în opinia sa: ”Studenții ar fi fost ultima resursă la care ar fi trebuit să se apeleze. Există încă foarte multe resurse neutilizate și mă refer aici la specialiști ATI, la tineri specialiști ATI, la rezidenți anul patru și cinci, care sunt foarte bine pregătiți pentru ceea ce trebuie să facă, medicii militari. Deci există foarte multe resurse care încă nu au fost aruncate în luptă”.

”Această boală, ce am văzut eu timp de opt luni, ne-a pus și nouă probleme, care suntem medici seniori. Un student la Medicină nu are pregătire nici măcar pentru o anamneză obișnuită, dar ca să-l supui acestui set, asta înseamnă că un specialist trebuie să fie cu ochii pe ei tot timpul, să nu-și spargă vizierele, să nu li se rupă combinezoanele, să nu se înțepe. Deci nu în ATI, în nici un caz”, declară Laura Zarafin.

 
Laura Zarafin, despre studenții voluntari din spitalele Covid-19