Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ghidul pacientului COVID-19 și aplicație care te scapă de mersul la spital, la Cluj

clujmedicapp_aplicatie_de_telemedicina.png

interfata aplicatiei de teleedicina
ClujMedicApp se poate descărca gratuit din Google Play.

La Cluj, a fost lansat în spațiul public, primul ghid pentru pacienții cu COVID, cu informații utile și pași de urmat în diferite situații. Suprefectul de Cluj a anunțat azi că specialiștii Universtății Tehnice, ai Clusterului Cluj IT și medicii de la UPU lucrează și a o aplicație de telemedicină, folositoare atât pacienților COVID, cât și celor non-COVID.

Aplicația ClujMedicApp poate fi descărcată din GooglePlay încă din vara acestui an, însă în aceste zile, în care un drum la spital pentru un simplu consult poate pune probleme, proiectul a devenit și mai de actualitate. Aplicația este menită să ajute pacienții cu sfaturi medicale și consultații la distantă, spune subprefectul de Cluj, Irina Munteanu.

 

”Funcționează, deocamdată, doar pe sistem Android, este în lucru de a fi extinsă. Este o aplicație de tele asistență medicală, gestionată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență. (...) Este atât pentru parte de COVID, cât și pentru parte de non-COVID, pentru pacienți externați, care necesită o anumită monitorizare”, a preciat subprefectul de Cluj.

 

Medicii care răspund solicitărilor prin aplicație pot cere sprijinul altor colegi de specialitate. Mai mult, pot apela chiar ei numărul de urgență 112, dacă situația o cere.

 

În afară de această aplicație, clujenii au la dispoziție mai multe ghiduri redactate de autorități. Primul ghid, care a fost făcut public în această săptămână, răspunde unor întrebări simple, dar uneori, cu răspuns mai complicat, de genul: ”Ce fac la primele simptome specifice gripei sau COVID-19?”, ”Dacă sunt depistat pozitiv cu COVID-19, toți membrii familiei mele intră în carantină?”, ”Dacă mă pot duce singur la spital sau trebuie să aștept Ambulanța?” sau ”Dacă la forme ușoare pot să primesc tratament la domiciliu?”.

 

Ghidul mai răspunde și la întrebări cu privire la concediul medical, la cine trebuie să îi spună angajatorului sau cine anunță medicul de familie. Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, spune că o echipă multidisciplinară a lucrat două săptămâni la redactarea ghidului. Acest ghid a fost redactat în formă electronică și a fost trimis tutuor instituțiilor de stat din județ, tuturor primăriilor, dar și Inspectoratului Școlar, pentru a fi trimis pe grupurile de WhatsApp ale părinților.

 

Alte două ghiduri sunt, în acest moment în lucru. Unul dintre acestea se referă la farmacii și medicamente. Un al treilea ghid care va fi lansat în curând se adresează angajatorilor, însă nu va oferi informații legate de subvenții sau deconturi de la stat, ci proceduri și sfaturi în cazul în care un angajat sau mai mulți sunt confirmați cu COVID, cum se face dezinfecția și care sunt pașii de urmat.

 

Ghidurile au fost redactate de Prefectura Cluj, în colaborare cu DSP, CAS, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Urgență, Serviciul de Ambulanță, Asociația Medicilor de Familie, cu siportul Colegiului Farmaciștilor, al UMF Cluj al organizațiilor neguvernamentale de profil, cum ar fi Vă ajutăm din Cluj, CERT Transilvania, Beard Brothers, Rescue 4x4 și mișcarea ”Un singur Cluj”.