Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Slovacia anunţă succesul campaniei de testare în masă și relaxează restricţiile

Slovacia va redeschide la jumătate din capacitate teatrele, sălile de cinema şi bisericile, începând de luni, ca un început al relaxării restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus, a anunţat prim-ministrul Igor Matovic.

Prim-ministrul Slovaciei – Igor Matovic, a anunțat pe Facebook că și meciurile din liga de hochei şi cea de fotbal vor fi reluate fără spectatori, iar sălile de fitness şi piscinele vor putea opera cu un număr limitat de vizitatori, cât mai curând.

Cu 5,5 milioane de locuitori, Slovacia este una dintre primele ţări care relaxează restricţiile impuse pentru contracararea celui de-al 2-lea val de infecţii cu noul coronavirus pe continent.

Împrenă cu restricţiile stricte, guvernul a încercat să ţină pandemia sub control cu ajutorul unei campanii de testare în masă, al cărei rezultat este considerat un succes, potrivit oficialilor.

Igor Matovic a menţionat că testarea pe scară largă - prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide, dar cu o precizie mai mică în comparaţie cu testele standard PCR - a contribuit la reducerea proporţiei de infectări cu mai mult de jumătate.

De asemenea, Slovacia a raportat în total 83.796 de cazuri de coronavirus depistate prin testarea standard de la debutul pandemiei, inclusiv cele 2.024 de noi cazuri raportate joi, aproape de valoarea medie pe şapte zile.

În plus, numărul infectărilor s-a redus considerabil de la recordul zilnic de peste 3.000 înregistrat la finalul lui octombrie.

Până acum, în total, 491 de persoane au decedat din cauza Covid-19, un bilanţ mic comparat cu cele înregistrate în alte ţări din Vestul Europei şi aproape de 12 ori mai mic decât cel din în ţara vecină - Cehia, unde în ultimele săptămâni au fost raportate cele mai ridicate rate de infectare şi de decese pe cap de locuitor din Europa.