Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LIVE TEXT Incendiu la ATI Piatra Neamț: 10 pacienți au murit, 6 au fost transferați la Lețcani. Medicul anestezist este tratat în Belgia

incendiu.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Zece persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. După primele informații, toți erau pacienți infectați cu Coronavirus, iar un medic care a încercat să îi salveze este în stare gravă.

Actualizare 14:45 Vatican News anunță că Papa Francisc se roagă pentru victimele tragediei de la spitalul din Piatra Neamț. La rugăciunea ”Îngerul Domnului” papa Francisc a transmis apropierea și rugăciunea sa față de familiile îndurerate pentru pierderea celor dragi în urma incendiului care a izbucnit în seara de sâmbătă la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț: «Ieri, într-o structură spitalicească din România, în care erau internați mai mulți pacienți afectați de coronavirus, a izbucnit un incendiu care a provocat victime. Îmi exprim apropierea mea și mă rog pentru ei, să ne rugăm pentru ei!» 

În diverse ocazii, papa s-a rugat, de asemenea, pentru medicii și autoritățile din lumea întreagă pentru ca să gestioneze în spirit de slujire criza sanitară, amintește publicația citată.

Actualizare 14:35 Colegiul Medicilor din România a cerut, după tragedia de sâmbătă de la Piatra Neamț, un ”angajament pentru Sănătate” și ”Infrastructură, infrastructură, infrastructură!” Nu avem destule paturi pentru marii Arși, muncim în spitale vechi, facem sacrificii, dar STOP și hai să construim!”

Actualizare 14:15: Județul Neamț rămâne fără ATI Covid-19 după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat pentru RFI Romania că în acest moment au fost improvizate trei paturi ATI Covid 19 în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Judetean din Piatra Neamt.

De partea sa și Lucian Micu, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț spune la RFI că pentru moment nu e operațională nicio secție de terapie intensivă pentru bolnavii infectați cu coronavirus. Se pregătesc însă patru paturi care ar putea să îi preia pe aceștia cât mai curând.

Actualizare 12:00 Trei dintre cei 6 pacienţii transferaţi de la Neamţ la spitalul din Leţcani sunt în stare foarte gravă spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Carmen Dorobăţ mai spune că e în căutarea unor soluţii privind detaşarea de personal la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Actualizare 11:58 Începând de luni toate secțiile ATI din țară vor fi verificate în acest moment pentru a se evita tragedia de la Piatra Neamț. Este decizia luată în această dimineață în cadrul unei întâlniri de lucru de la Palatul Victoria. Echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor desfășura controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale.

Actualizare 11:12 : Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. La Spitalul de Urgență din Piatra Neamț au ajuns și procurorii în urmă cu o oră. Primele concluzii vor fi trase în maxim două zile a anunțat procurorul de caz Marius Iacob:

Actualizare 11:00: Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Prefectul de Neamț George Lazăr a acuzat că secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț a fost mutată sâmbătă, ”fără niciun aviz”, fiind ”un fel de hei-rup al celor de la spital”. Este o declarație făcută la Digi24.

Actualizare 9:45 : Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț rănit în incendiul care a izbucnit la unitatea sanitară în cursul zilei de ieri, în urma căruia a suferit arsuri grave, este transferat duminică la Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, transmite MApN.

Actualizare 9:30: Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț a ajuns în paginile presei internaționale care relatează pe larg despre tragedie. Știrea apare pe BBC, Skynews, Euronews, Jerusalem Post, ABC News, Washington Post și Al-Jazeera.

Actualizare 00h40:  Prima ambulanță cu răniții de la Piatra Neamț a ajuns la Lețcani, jud. Iași.

Imagini de la incendiul din Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț

Actualizare 00h30:  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat transferul în Belgia al medicului de gardă , ars grav în incendiu. Ministrul a spus că a fost coleg de facultate cu medicul rănit. Medicul va fi transferat duminică la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Belgia. Nelu Tătaru se află la această oră în județul Iași.

Actualizare 23h55: O aeronavă TAROM este pregătită pentru un eventual transfer în străinătate al medicului care a suferit arsuri pe 40% din corp în urma incendiului care a izbucnit la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, a anunţat, sâmbătă seara, pe Facebook, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

Actualizare 23h30: MApN: "O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.  Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15."

Actualizare 23h15: Președintele Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe "Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor.", a scris președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook".

Actualizare 22h46Declarații ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: "Un eveniment tragic la ATI Piatra Neamț. Medicul care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului , unele de gradul 4, în urma incendiului de sâmbătă, este conștient și va fi mutat la Spitalul de Urgență Floreasca din București, în această noapte. Alți șase pacienți care au suferit arsuri și au și coronavirus sunt transportați la Iași pentru a fi tratați pentru Sars-Cov-2." Ministrul Sănătății a mai precizat că se impune modificarea legislației, astfel încât coordonarea activității medicale a tuturor spitalelor publice să treacă la ministerul Sănătății. 

Actualizare 22h30: Dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Sunt șase pacienți de ATI, cu SARS-CoV-2, vor fi aduși la Lețcani, există personal, există tot ce trebuie aici, vom apela la colegi pentru partea de arsuri, dacă acești pacienți vor avea arsuri. Am adus de acasă personalul medical. Pacienții vor ajunge în două ore.  (DIGI24)

Actualizare: 22h00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns la Piatra Neamț. În această noapte, se va deplasa și la Iași, potrivit Ministerului Sănătății.

Actualizare 21h55: Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț: Nu eram în localitate în momentul producerii incendiului, sunt din alt oraș. Cu toții am urmat procedurile, a fost activat codul roșu. Opt dintre pacienții morți provin din același salon, doi din salonul alăturat, care au murit în timpul transferului, dar nu din cauza incendiului. Cei doi au murit din cauza stadiului avansat al bolii, erau deja în stare critică.  Ei au murit după ce au ajuns la UPU. (G4Media.ro)

UPDATE: 21H38:  Medicul rănit în incendiul de la ATI Piatra Neamț va fi transferat la București cu un avion militar. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el va fi dus cu o autospecială SMURD la Iași de unde va fi luat de aeronavă. Medicul va ajunge la Spitalul Floreasca, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

„Din ultimele informații pe care le dețin medicul cu arsuri, dupa o evaluare la Spitalul Județean din Iași, va fi transferat la Spitalul Floresca”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.

UPDATE: 21H30:  Premierul României, Ludovic Orban, participă la celula de criză convocată la Ministerul Afacerilor Interne după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț unde au murit 10 persoane. Ședința este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

UPDATE, 21h18: Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a declarat, sâmbătă seara, că în afară de medicul de gardă care are arsuri grave mai mai sunt si alte cadre medicale cu arsuri după incendiul de la ATI Piatra Neamț. Tătaru merge la Piatra Neamț, apoi la Iași„Sunt și alte cadre medicale care au suferit arsuri, nu doar medicul de gardă. Eu sunt în drum spre Piatra Neamț. De la Piatra Neamț merg la Iași”, a spus Tătaru la Antena 3.

UPDATE 21h15:  Pacienții de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț sunt transferați în noaptea de sâmbătă spre duminică la Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași. Opt persoane sunt transferate cu autospeciale ISU din mai multe județe.

„Sunt pacienți COVID care vor fi preluați în zona Lețcani unde mai deschidem un salon de șase paturi. După ce am socotit cu cei care organizează, vom putea să absorbim toți pacienții cu probleme de la Neamț. Sunt șase locuri și alte două s-au eliberat. Trebuie să rezolvăm problema cu personalul medical”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Medicul de gardă de la ATI a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii sunt în stare critică, a declarat, pentru Mediafax, directorul Spitalului Județean, Lucian Micu:

Ce vă pot spune la acest moment este că mai mulți pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

De asemenea, medicul care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, a fost transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta are arsuri pe aproape tot corpul și șanse minime de supraviețuire.

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se deplasează în această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situatiei:

„Din informațiile pe care le deținem până în prezent un pacient cu arsuri - medicul, a fost transferat la Spitalul Județean din Iași. Alți pacienți cu Covid-19 vor fi transferați la Lețcani”, anunță Ministerul Sănătății.

După un prim raport al ISU, cauza incendiului ar fi fost un scurt circuit, dar nu este vorba de o concluzie finală. Incendiul ar fi fost alimentat și de tuburile de oxigen folosite la intubarea pacienților.

Amintim, managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț, Lucian Micu – fost primar al oraşului Roman, a fost numit de către peşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, în acest post. Acesta nu a mai putut candida la alegerile locale, findcă fusese declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Numirea lui Lucian Micu în funcţie a avut loc luna trecută, după ce la conducerea unităţii medicale s-au perindat nu mai puţin de opt manageri în 10 luni, printre care şi patronul unei firme de pompe funebre.