Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are cel mai mic buget pentru Sănătate din Uniunea Europeană

medici.jpg

Image source: 
pixabay.com

Doar 5,6% din Prodsul Intern Brut alocă România pentru Sănătate, ocupând ultimul loc din UE. 

În ultimii ani, bugetul a crescut, dar și cheltuielile s-au înmulțit, însă statul nu investește în medicina de familie și în prevenție, iar managerii spitalelor nu sunt pregătiți.

Nu s-au construit spitae noi și investiţiile importante se lasă aşteptate. În plus, mulți manageri nu ştiu să coordoneze resursele materiale şi umane, susține un fost consilier al ministrului Sănătății, doctoral Marius Ungureanu:

Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”.

De asemenea, Marius Ungureanu consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet, prin investiţii în sistemul ambulator şi în medicina de familie, astfel încât să se uşureze povara spitalelor:

Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de șapte zile într-un spital care înseamnă nişte costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator”, a precizat Dr. Ungureanu.

Amintim, bugetul Ministerului Sănătății a fost în 2019 de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din Produsul Intern Brut.