Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de tunisieni amenință că emigrează în Italia pentru că... echipa de fotbal le-a fost suspendată

tunisia.png

Sursa imaginii: 
France24

Locuitorii orașului Chebba din Tunisia au izbucnit când Federația Tunisiană de Fotbal a decis, în această toamnă, să  suspende activitatea clubului de fotbal din localitate. Mii de fani revoltați amenință că vor emigra în Italia în semn de protest, o amenințare deocamdată simbolică, dar care poate avea consecințe reale, după cum transmite observatorul France24 la fața locului.

Tensiunea dintre Federația Tunisiană de Fotbal (FTF) și clubul de fotbal Croissant Sportif Chebba (CS Chebba) a început atunci când căpitanii clubului s-au plâns de ceea ce au considerat a fi erori de arbitraj, comise în timpul unui meci din Premier League, în septembrie 2019.

Conducerea clubului a folosit apoi pagina oficială de Facebook a clubului pentru a-l critica pe președintele FTF, Wadii Jarii. Liga Națională de Fotbal Profesionist a considerat că postarea este insultătoare și i-a dat CS Chebba o amendă usturătoare de 180.000 de dinari tunisieni (aproximativ echivalentul a 55.000 de euro).

Tensiunile au crescut din nou când FTF a luat decizia de a suspenda CS Chebba pentru sezonul 2020-2021, susținând că documentele lor nu au fost depuse la timp.

Revoltat, CS Chebba a mobilizat fanii pentru a protesta împotriva deciziei. O grevă generală, cu sprijinul oficialilor orașului, a început pe 19 octombrie, închizând efectiv acest mic oraș de coastă cu 30.000 de locuitori. Toate intrările în oraș au fost blocate timp de câteva zile.

Un suporter local a îndemnat susținătorii să se angajeze în mod colectiv pe calea periculoasă (și ilegală) a migrației către Italia, pentru a protesta. Au amenajat un cort lângă intrarea în oraș și au întocmit formulare semnate până acum de două mii de oameni.

 

Ambarcațiuni puse la dispoziție de ”indivizi înstăriți”

Nebrass Heddhili, locuitor din Chebba și jurnalist pentru cotidianulAl-Arab, spune că amenințarea cu migrația colectivă nu este gravă și este doar o încercare de a face presiuni asupra FTF:

“Imediat după ce clubul a fost suspendat pe 17 octombrie, oamenii s-au adunat în fața primăriei pentru a protesta împotriva a ceea ce considerau o nedreptate. În timpul acestui protest s-a format un comitet de coordonare a susținătorilor clubului, format din mai mulți angajați ai clubului și suporteri care au relații strânse cu președintele clubului CS Chebba, Taoufik Mkacher. Pe 18 octombrie, protestatarii au blocat drumurile care duc în oraș, închizându-le timp de aproximativ 10 zile.”

“La scurt timp după aceea, comitetul pentru coordonarea fanilor clubului a instalat corturi lângă port pentru a înscrie persoanele interesate să se alăture migrației colective. Mai mulți indivizi bogați au oferit  aproximativ 15 ambarcațiuni pentru a transporta migranții către Italia.”

“Comitetul care organizează migrația colectivă, condus de membrii comitetului de susținători ai clubului, a înregistrat numele și CNP-ul celor interesați de migrare. Chiar și așa, nu cred că scopul lor este de a-i determina pe acești oameni să migreze ilegal. Este doar un mod de a pune presiune pe federație.”

 

„Mă tem că această inițiativă va scăpa complet de sub control”

“Chiar dacă comitetul susține contrariul, majoritatea locuitorilor Chebba sunt conștienți de faptul că nu este o inițiativă serioasă. Dar mă tem că acest comitet organizatoric va pierde controlul deoarece pentru oamenii din orașele și satele din apropiere, e ca o licărire de speranță.

Poliția locală a ajuns să controleze zona și să forțeze oamenii care nu locuiesc în Chebba, să plece. Sper să nu existe revolte când oamenii care cred că această inițiativă este reală își vor da seama că și-au făcut speranțe false.”

Aceste tensiuni dintre CS Chebba și FTF au luat chiar o întorsătură politică. Cel mai puternic sindicat al Tunisiei, Uniunea Generală pentru Muncă din Tunisia (UGTT), a publicat o declarație în care își exprimă temerea cu privire la posibilele consecințe sociale și de securitate cauzate de suspendare.

Premierul Hichem Mechichi a răspuns, de asemenea, la dezbatere, declarând că „toată lumea știe că nu putem interfera cu deciziile luate în domeniul sportului, dar există căi legale prin care pot fi contestate deciziile FTF”.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24