Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia interzice evenimentele publice cu mai mult de 8 persoane. Guvernul transmite un mesaj dur

stefan_lofven_premier_suedia.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Premierul Stefan Lofven a anunțat luni interzicerea evenimentelor publice cu mai mult de 8 participanți, într-o conferință de presă în care membrii guvernului au rugat populația să facă „lucrul corect”, anunță cotidianul scandinav „The Local”.

Regula este inclusă în Legea privind Ordinea Publică, iar cei care o încalcă vor putea fi amendați sau condamnați la până la 6 luni de închisoare.

Schimbarea legislativă va intra în vigoare din 24 noiembrie și va rămâne în vigoare pentru cel puțin o lună.

Amintim, Suedia a limitat evenimentele publice la un maxim de 50 de participanți în luna martie, dar a mărit din nou pragul la 300 la sfârșitul lui octombrie, pentru unele tipuri de evenimente în care participanții stau pe scaune.

Restricția se va aplica tuturor evenimentelor publice, precum concertele, spectacolele sau competițiile sportive, dar nu și școlilor, locurilor de muncă și evenimentelor private.

Prim-ministrul a declarat că „nu putem reglementa fiecare adunare socială”, dar a îndemnat oamenii să urmeze noua limită la toate tipurile de evenimente:

Nu ar trebui să existe situații sociale cu mai mult de 8 persoane, chiar dacă acestea nu sunt vizate formal de lege. Aceasta este noua normă pentru întreaga societate, pentru întreaga Suedie. Nu mergeți la sala de fitness. Nu mergeți la bibliotecă. Nu organizați petreceri. Anulați”, a subliniat Stefan Lofven.

Premierul suedez a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă la care au participat mai mulți miniștri, precum și directorul Agenției de Sănătate Publică, Johan Carlson:

Aceste măsuri foarte intruzive sunt fără precedent în vremurile moderne”, a precizat Mikael Damberg, ministrul de interne suedez, adăugând că „nu luăm cu ușurința decizia de a limita drepturile oamenilor, dar considerăm că este necesar”.

Încă o regulă anterioară, care excepta restaurantele de la limita privind numărul de participanți, va fi de asemenea înlăturată, când noile modificări vor intra în vigoare.

Șeful guvernuui le-a amintit, de asemenea, persoanelor care trăiesc în regiunile cele mai afectate de pandemie, că trebuie să urmeze recomandarea de a evita contactele apropiate cu cei din afara propriei gospodării.

Această nouă restricție vine pe fondul răspândirii accelerate a pandemiei în țară, în pofida prognozelor din primăvară și vară ale Agenției de Sănătate Publică, potrivit cărora Suedia se va confrunta cu un număr redus de cazuri în această toamnă:

Se va agrava. Faceți-vă datoria și fiți responsabili pentru a opri răspândirea infecției. O voi spune din nou. Se va agrava. Faceți-vă datoria și fiți responsabili pentru a opri răspândirea infecției”, a subliniat Stefan Lofven.

În fine, săptămâna trecută, premierul suedez i-a avertizat pe locuitorii țării că „fiecare decizie pe care o luați contează”, afirmând din nou că mulți au început prea devreme relaxarea.