Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci din cei 10 decedați în incendiul de la Piatra Neamț nu au putut fi identificați, anunță Parchetul General

Jumătate dintre cei 10 pacienți care au murit în incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț nu au putut fi identificați, iar procurorii au cerut teste ADN.

Parchetul General a anunțat luni seară că a fost finalizată cercetarea la fața locului și că au fost audiați martori:

1. În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Piatra Neamț efectuarea unei percheziții la sediul și anexele Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziția fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului.

2. A fost finalizată cercetarea la fața locului cu sprijinul experților în construcții și a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Expertize Criminalistice, Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

3. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identității a cinci dintre persoanele decedate.

4. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.

5. Au fost efectuate audieri de martori.

Amintim, zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost răniți grav.

Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții a fost internat într-un spital din Belgia.

Parchetul General face cercetări într-un dosar penal „in rem” pentru ucidere din culpă.

Duminică, Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în acest dosar şi că a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob, de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul „Colectiv” sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.