Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oana Gheorghiu, "Dăruiește Viață": Spitalul modular de la Lețcani pare o improvizație mai periculoasă decât secția ATI Piatra-Neamț

hospital-4217677_1280.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

"Majoritatea spitalelor din România sunt într-o stare jalnică, subfinanțate, fără investiții, cu multe improvizații pe bani mulți, fără mentenanță și fără dotări coerente. Multe investiții sunt făcute nu în funcție de nevoile reale ale spitalului, ci în funcție de oportunitățile de afaceri ale decidenților". Este semnalul de alarmă tras de Oana Gheorghiu, co-fondoatoarea Asociației Dăruiește Viață, care dă exemplu spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, despre care spune că "este o improvizație mai periculoasă decât secția ATI Neamț, care a ars pe 14 noiembrie".

"Majoritatea spitalelor din România sunt într-o stare jalnică, subfinanțate, fără investiții, cu multe improvizații pe bani mulți, fără mentenanță și fără dotări coerente. Multe investiții sunt făcute nu în funcție de nevoile reale ale spitalului, ci în funcție de oportunitățile de afaceri ale decidențiloR". Este semnalul de alarmă tras de Oana Gheorghiu, co-fondoatoarea Asociației Dăruiește Viață, care dă exemplu spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, despre care spune că " pare o improvizație mai periculoasă decât secția ATI Neamț, care a ars"

"Cerem imperativ autorităților centrale,  Direcția de Sănătate Publică Iași - DSP Iași, Ministerul Sănătăţii - România  ISU SMURD, Iasi să verifice cu responsabilitate Spitalul Modular din Lețcani care a costat 13 milioane de eur, dați cu generozitate de domnii aceia de la Consiliile Județene Iași și Neamț. (...) Nu există o fundație, containerele sunt puse pe niște cărămizi, nu există ferestre, pacienții stau mai rău ca la închisoare. La prima ploaie sau zăpadă serioasă acele containere se vor afunda...
Cel mai grav și mai grav însă pare a fi modul în care este realizată instalația de gaze medicale, o improvizație într-un container, care pune în pericol întregul spațiu, fiind realizată cu țeavă de plastic!!! Precizez că instalațiile de gaze medicale se fac cu cupru medical sau inox, orice alt material este interzis conform SR EN ISO 7396-1. Nu avem informații despre instalația electrică, dar sperăm că măcar aceea e făcută cum trebuie. Dacă aceste informații sunt reale și nimeni nu face nimic înseamnă că încă acceptăm sloganul "merge și așa".

Oana Gheorghiu, co-fondatoare Asociația Dăruiește Viață:

 

"Spitalul modular de la Lețcani este într-o categorie de construcții care nu prezintă necesitatea unei astfel de autorizații ISU, act pe care îl și avem. Dar, ca și atunci când te muți într-o casă nouă constatăm că mai trebuie remediate unele lucruri. (...) Toți colegii noștri care lucrează acolo semnalează dacă apare imediat ceva care nu este în ordine. Noi știm care sunt zonele sensibile și conlucrăm cu Direcția de Sănătate Publică și autoritățile locale în acest sens.”, spune la RFI managerul spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorobaț.

Dr. Carmen Dorobăț,  managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași: