
Social
Tragedia de la Piatra Neamț. Sau cum s-a îmbolnăvit statul român de „impotență și nesimțire”
7608338-mediafax_foto-stiri_neamt.jpg

Tragedia de la Piatra Neamț, soldată cu 10 morți, 7 bărbați și 3 femei, ne mai arată odată vârful aisbergului pe care îl alcătuiesc problemele sistemului sanitar din România și, în mod particular, ale ramurii care se ocupă cu tratarea marilor arși.
Eugen Iancu, de la Asociația Colectiv, el însuși având un copil decedat în tragedia de acum 5 ani din clubul bucureștean, spune că, având în vedere lipsa de inițiativă, nu prea mai are speranță și încredere în instituțiile statului român: „Statul român, prin reprezentanții săi, indiferent de culoarea politică, dovedește impotență și nesimțire. Oamenii ăștia ne arată zi de zi că nu le pasă de viețile noastre. (...) Descoperim dezastrul din sistemul de sănătate când se întâmplă câte un dezastru ca cel din clubul Colectiv, cel de la maternitatea Giulești sau cel de acum de la Piatra Neamț”.
Ascultă:
Aproximativ 700 de cazuri de mari arși se înregistrează anual în România, ceea ce face din țara noastră statul cu cei mai mulți astfel de pacienți din întreaga Europă. În ciuda acestei statistici și a tragediilor soldate cu zeci de morți, România pare să nu înțeleagă gravitatea problemei.
E adevărat că situația s-a îmbunătățit într-o anumită măsură în ultimii ani în ceea ce privește tratarea persoanelor arse în incendii, dar totuși adevărul e că România nu își poate îngriji marii arși, neavând în cotinuare niciun centru performant pentru tratarea lor. Prin urmare o parte semnificativă a marilor arși trebuie transferați în străinătate, așa cum a fost și cazul medicului erou de la Piatra Neamț, Ioan Cătălin Denciu.
Cu arsuri de gradul 2 și 3 pe 70-75% din suprafața corpului, medicul care și-a riscat propria viața în încercarea dea salva pacienții din salonul cuprins de flăcări la Piatra Neamț a fost transferat în Belgia, unde se luptă pentru viață cu șanse mult mai mari decât ar fi făcut-o în România.
Medicul Victor Eșanu, președintele al Camerei Federative a Medicilor spune că situația în care se află sistemul sanitar din România este rezultatul unui fenomen extrem de distructiv: politizarea conducerii spitalelor.
Ascultă:
Despre implicarea cu efecte negative a politicului în sistemul de sănătate vorbește și Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. „Un centru pentru marii arși nu ar fi atât de greu de pus la punct”, afirmă el. Trebuie doar ca voința politică să existe.
Ascultă:
Cazurile de acest tip sunt multe și asemănătoare în spitalele din România. Astfel, nu doar că nu avem centre speciale pentru marii arși - 4 unități există de ceva vreme, însă doar pe hârtie -, ci avem și exemple de secții dotate cu aparatură de ultimă generație care nu funcționează sau fac obiectul unor dosare penale instrumentate de procurori.
„Dezinteresul autorităților este din nou factorul cheie”, spune Eugen Iancu, de la Asociația Colecitv.
Ascultă:
Centrele pentru marii arși, în număr de patru, ar fi trebuit să existe deja, cu finanțare de la Banca Mondială. Două ar fi trebuit să funcționeze în București, unul la Timișoara și un altul la Iași. Nu se cunoaște exact când va începe construcția lor.