Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un biostatistician contrazice autoritățile: Epidemia de coronavirus continuă să crească, nu e un platou

valentin_parvu_fb_sotie_misha_parvu.jpg

Valentin Pârvu, biostatistician
Image source: 
Misha Pârvu - facebook

România a înregistrat săptămâna trecută o încetinire a îmbolnăvirilor comparativ cu situația de acum două săptămâni. Premierul și președintele s-au grăbit să spună că se văd primele rezultate ale măsurilor luate de Guvern și că infectările cu coronavirus au ajuns la un platou, adică nu mai cresc. Biostatisticianul Valentin Pârvu îi contrazice și avertizează că încetinirea de săptămâna trecută e artificială pentru că o comparăm cu creșterea de acum două săptămâni, tot artificială pentru că s-a schimbat sistemul de raportare a infectărilor cu SARS-COV-2. În opinia sa, epidemia de coronavirus e încă în creștere și vom vedea zilele următoare dacă restricțiile impuse până acum de autorități se vor dovedi eficiente sau nu.

Epidemia de coronavirus este în creștere în România, avertizează Valentin Pârvu, biostatistician care realizat o serie de proiecţii privind infectările şi evoluţia acestora în țara noastră. El îi contrazice astfel pe șeful statului și pe premier care susțineau săptămâna trecută că, datorită măsurilor luate de Guvern, deja se înregistrează o plafonare a numărului de noi infectări cu SARS-COV-2. Acel platou este fals, crede specialistul care are un doctorat în statistică, la Universitatea Virginia Tech din Statele Unite. Săptămâna trecută România a înregistrat pentru prima dată peste 1.000 de decese în rândul bolnavilor de COVID-19. Valentin Pârvu spune că până la începutul lunii decembrie ne putem aștepta la circa 1.500-1.600 de decese pe săptămână.

În prima săptămână din noiembrie au fost mai multe cazuri, au fost în jur de 10.000 de cazuri (n.r. într-o zi) într-un mod artificial. S-a introdus o platformă electronică nouă care cred că a grăbit raportarea cazurilor, ceea ce este bine, dar a fost o urcare mai mare. Având acea urcare mai mare de la 37.000, cât au fost în ultima săptămână din octombie, până la 57.000 în următoarea săptămână (n.r. 2-8 noiembrie), în această ultimă săptămână (n.r. 9-15 noiembrie) am avut tot 57.000, dar acea urcare un pic artificială a dus ca această săptămână să pară la fel ca prima săptămână din noiembrie. De fapt, cel mai probail, în prima săptămână din noiembrie nu am avut atâtea cazuri, nu am avut 57.000, doar că ele s-au acumulat și s-au raportat mai rapid prin introducerea platformei. Deci eu cred că suntem în continuare în creștere și nu este un plafon, spune Valentin Pârvu.