Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu intră Cluj-Napoca în carantină, la o incidență de peste 9 cazuri la mia de locuitori?

cluj-napoca-659484_1280.jpg

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca
Sursa imaginii: 
www.pixabay.com

Cluj-Napoca a trecut de o rată a incidenței cazurilor de COVID-19 de 9 la mia de locuitori. În ciuda cifrelor mari înregistrate, comparativ cu alte localități din țară, conducerea Comitetului pentru Situații de Urgență nu va propune intrarea Clujului în carantină. Prefectul de Cluj a transmis cinci motive pentru care municipiul Cluj-Napoca nu va fi declarat, încă, în carantină.

Prefectura Cluj a dat publicității rata incidenței cazurilor la mia de locuitori pentru toate localitățile din județ. Cluj-Napoca este, în acest moment, potrivit stitisticii oficiale, la 9,04 la mie, incidență a cazurilor.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, spune că municipiul capitală de județ nu intră, deocamdată, în carantină, din cel puțin cinci motive. Primul ar fi că analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare.

Al doilea motiv ar fi că numărul mare de cazuri trebuie corelat cu numărul mare de teste care sunt efectuate. Acest indicator nu e ponderat la nivel național în calculul incidentei, însă Prefectura Cluj îl ponderează în luarea deciziei.

Al treilea motiv este rata mortalității COVID de la Cluj care este cea mai mică din țară. În plus, Clujul are o capacitate mare de paturi COVID, dar și ATI. În acest moment, sunt 69 paturi ATI la care se vor adăuga alte 27 care sunt acum în curs de operaționalizare.

Prefectul de Cluj a menționat că al 5-lea motiv pentru care Cluj-Napoca nu intră în carantină este faptul că rata incidenței se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), însă Clujul are mulți pozitivi care nu au nicio forma legală de ședere aici și care ar crește artificial rata incidenței.

”Din verificările făcute, am identificat 316 persoane pozitive din totalul de 3041 cazuri active din Cluj-Napoca, care nu au nicio forma se ședere aici, respectiv mare parte din ei sunt carantinați în județele de domiciliu, dar au declarat locul infectării Cluj-Napoca sau au fost testați aici și luați în calcul la incidență. Populația stabilă la care se calculează incidenta în Cluj-Napoca este de 336.540 azi din datele de la Evidența Persoanei. Astfel, scăzând cei 316 care nu au legătură cu Cluj-Napoca și nu pot fi raportați la populația stabilă, ar reieși o incidenta de 8,09 azi fata de 9,04. Și vorbim doar de cazurile active, cele din ultimele 14 zile deci”, a precizat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

În timp ce Cluj-Napoca nu intră, încă, în carantină, în județ sunt șase localități în această situație, care aparțin de trei unități teritorial-administrative. Este vorba despre patru sate care aparțin de comuna Chinteni, comuna Izvorul Crișului și municipiul Gherla. De altfel, în acest moment, 51 de UAT-uri din 81 câte are județul Cluj se află în scenariul roșu.