Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un bilanţ nesatisfăcător după două săptămîni de „lockdown parţial” în Germania

Speranţele că la 1 decembrie, restricţiile pentru restrîngerea răspîndirii coronavirusului vor fi anulate în Germania, nu se vor împlini.Deocamdată, creşterea numărului de noi contaminaţi cu virusul Covid-19 nu a scăzut. Guvernul german pregăteşte acum o înăsprire a restricţiilor în vigoare.

Au trecut două săptămîni de cînd s-a instituit un lockdown parţial în Germania. Deocamdată nu s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de noi cazuri testate pozitiv. Unii virologi interpretează statisticele cu un optimism prudent, dar atrag atenţia asupra faptului că pericolul infectărilor se află în plină desfăşurare. Alţii chiar vorbesc despre o creştere exponenţială, ceea ce a determinat-o pe cancelara Angela Merkel să afirme într-un mesaj video că îngrădirea pandemiei va necesita noi restricţii. Institutul „Robert Koch” a anunţat luni 10.824 de persoane infectate şi 62 de decese în ultimele 24 de ore. Astfel, de la izbucnirea pandemiei au fost înregistrate, în Germania, 801.327 de îmbolnăviri. 515.000 de persoane s-au vindecat. Din martie pînă-n 16 noiembrie au murit 12.547 de persoane.

Pentru a face un bilanţ şi a discuta despre alte măsuri, cancelara i-a invitat, luni, pe şefii guvernelor de land să analizeze situaţia la nivel naţional. Înaintea începerii teleconferinţei, Angela Merkel s-a pronunţat pentru înăsprirea actualelor restricţii. Dintr-un proiect, citat de către radiodifuziunea publică germană, rezultă că guvernul doreşte impunerea unei restricţionări mai severe a contactelor. Astfel, în spaţiul public au voie să se deplaseze persoanele din aceeaşi gospodărie. Ele pot fi insoţite doar de o singură persoană dintr-o altă gospodărie. Regula e valabilă şi în cazul unor întîlniri în spaţiul privat. Se recomandă suspendarea tuturor petrecerilor în locuinţe, pînă la Crăciun. Deoarece un control nu este posibil, se formulează în acest caz doar o recomandare.
Nu sînt prevăzute restricţii noi pentru învăţămînt. Şcolile vor rămîne deschise. În unele land-uri, ca de exemplu Berlin, elevii trebuie să poarte măşti şi în timpul cursurilor. În alte land-uri, elevii poartă măşti de protecţie doar pe coridoare sau în pauză. Din partea primului ministru bavarez, Markus Söder, a venit propunerea de a împărţi clasele şi a impune masca obligatorie, începînd cu clasa a 5-a. În opinia lui Söder astea ar fi reglementări „alternative” care ar trebui impuse în toată ţara.

Söder respinge, însă, noi restricţii în domeniul economiei. Acestea ar fi măsuri contrapuductive, a declarat premierul bavarez, reliefînd:  

Dacă restricţiile actuale se prelungesc atunci ele trebuie finanţate. (...) Obiectivul constă în a menţine un număr cît mai mic de infecţii”.

Mai toţi politicienii susţin ideea restrîngerii contactelor. În acest sens s-a pronunţat şi şefa guvernului din land-ul Renania-Palatinat, Malu Dreyer.

Opoziţia atrage atenţia asupra faptului că autorităţile acţionează oarecum haotic. Actuala strategie a guvernului subminează încrederea cetăţenilor, a declarat Dietmar Bartsch, de la Partidul Stîngii. E nevoie de mai multă transparenţă în ceea ce priveşte adoptarea unor decizii şi impunerea altor restricţii, a declarat politicianul într-un interviu radio, adăugînd:

Trebuie să convingem populaţia să susţină deciziile. Observăm, din păcate, că acceptarea deciziilor scade.”

Într-adevăr, protestele din ultimele săptămîni au demonstrat că nemulţumirea populaţiei creşte. La sfîrşitul săptămînii trecute protestele care au avut loc la Frankfurt pe Main au degenerat din nou în altercaţii. Poliţia a intervenit cu aruncătoare de apă. La demonstraţia din Frankfurt, organizată din nou de o mişcare coronasceptică, numărul participanţilor a fost cu mult mai mic decît la cea din Leipzig, din 7 noiembrie.