Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Micii fermieri ies în stradă: Deschideți piețele!

mici_fermieri_strada_piete.jpg

Piață improvizată în Drumul Taberei, București (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Piață improvizată în Drumul Taberei, București (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Micii fermieri ies miercuri în stradă, pentru a cere redeschiderea piețelor. Uniunea Salvăm Țăranul Român și Eco Ruralis-Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România organizează un miting în fața Guvernului, de la ora zece dimineața.

Micii producători solicită între altele revizuirea deciziei prin care piețele din spații închise au fost suspendate, pe fondul Covid-19.

Ion Păunel este membru fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român. El spune la RFI că micilor fermieri le-a ajuns cuțitul la os: ”Credem că erau soluții: mai multe aparate cu dezinfectant, avem Poliție Locală, avem Jandarmerie, care putea să vină, să informeze, poate inițial, dădea un avertisment, după aceea, se dădea o amendă, dar nu cred că țăranul român este cel care a adus această propagare mai masivă a virusului”.

La remarca jurnalistului că în ciuda controalelor și amenzilor din piețe, regulile de prevenție tot au fost încălcate de mulți oameni, Ion Păunel a replicat: ”Administrația Piețelor, Poliția Locală, Jandarmeria ce fac? (...) Prima dată îi dai avertisment și după aceea îi dai amendă sau închizi piața respectivă. Dacă nu se respectă regulile într-o piață, sunt autorități care trebuie să-și facă treaba. Avem Poliție Locală, cu salarii babane. Un polițist local cu 12 clase sau poate chiar cu opt sau zece clase are un salariu mai mare decât un inginer care lucrează în agricultură. Eu ce salariu am că lucrez în agricultură, ce venituri am eu?”.

 
Ion Păunel, despre mitingul micilor fermieri, pe fondul închiderii piețelor