Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban: Vom crește cu 200 numărul de locuri la ATI

Premierul a făcut o vizită la Ministerul Sănătății, după ce a participat la Palatul Cotoroceni la o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor anti-Covid, alături de miniștrii Apărării, al Sănătății, șeful DSU și Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, după vizita la Spitalul Militar, că în următoarele două săptămâni vor fi verificate toate unitățile medicale în care sunt internați pacienți cu Covid-19, pentru ca un dezastru ca acela de la Piatra-Neamț să nu se mai repete:

"Am discutat despre creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă, am analizat posibilele soluţii. Obiectivul nostru este ca, în termen de o săptămână, să creştem cu peste 200 numărul de locuri din secţiile de terapie intensivă. De asemenea, pregătirea noilor secţii de terapie intensivă ale spitalelor să fie extrem de riguroasă, toate sistemele să fie funcţionale, toate circuitele să fie respectate şi, de asemenea, toate instalaţiile să funcţioneze corect", a declarat Orban.

De asemenea, premierul a declarat că testul de tip Real Time PCR, care i-a fost făcut medicului Cătălin Denciu la spitalul militar din Belgia este negativ, contrazicându-l astfel pe ministru Sănătății, Nelu Tătaru, care anunțase că medicul a fost testat pozitiv:

Din ceea ce știm noi, testul de tip Real Time PCR, care i-a fost făcut la spitalul militar din Belgia este negativ. Probabil la Floreasca nu a fost test de tip Real Time PCR pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. E posibil să fi fost un test antigen. De altfel, domnul doctor a contractat virusul și s-a vindecat. Ca atare, are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a precizat și că, în acest moment, România ar avea posibiltatea să facă circa 50.000 de teste de depistare a coronavirusului zilnic, însă nu dispune de suficient personal medical pentru a opera aparatura.

În acest sens, utilizarea rezidenților este un program care va continua, fiindcă este o soluție promițătoare.

Mai multe amănunte despre reuniunea de la Palatul Controceni va oferi președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă anunțată pentru ora 18:00.