
Social
Vom respira un aer mai curat după descinderile autorităților la cei care ard deșeuri?
captura_fechet_1.jpg

Comisarii Gărzii de Mediu, alături de jandarmi și polițiști, în total peste 200 de persoane, au descins marți în comuna dâmbovițeană Conțești vizându-i pe cei care ard ilegal deșeuri. Săptămâna trecută, o acțiune similară a avut loc în comuna ilfoveană Sintești. E o chestiune pe care o vom repeta ori de câte ori este cazul, promite noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, în opinia căruia descinderile, amenzile, confiscările și dosarele penale vor duce la "stârpirea" arderilor ilegale de deșeuri. Acestea generează poluare, spune ministrul, şi, "mai ales acum, aflându-ne în sezonul rece, această poluare participă în mod suplimentar la poluarea pe care o avem deja din trafic şi din încălzirea rezidenţială".
Oana Neneciu, directoare executivă la Ecopolis, asociație ce deține o platformă de monitorizare a calității aerului în București, este de părere că nu putem să facem descinderi zi de zi, cu sute de comisari de mediu. Ea spune că e nevoie de legislație și de o stragetie la nivel național în care să fie implicate toate instituțiile, nu de acțiuni de PR.
"Noi le numim descinderi cu presa pentru că ele se fac din când în când de către Minister. Nu putem să le considerăm decât ca niște exerciții de imagine în care Ministerul ne arată că instituțiile își fac treaba dar, în fapt, sunt niște controale periodice, nicidecum susținute, pentru că altfel fenomenul acesta nu ar persista".
În opinia directoarei executive de la Ecopolis, problema majoră este că nu avem o strategie la nivel național pentru acest fenomen de ardere a deșeurilor și nu avem o strategie pentru combatarea poluării la nivel național. "Facem aceste exerciții de imagine și aceste mișcări punctuale, dar nu luăm în considerare efectele pe termen lung și faptul că fenomenul acesta persistă deja de ani buni".
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, promite că descinderile vor fi repetate ori de câte ori este cazul: "Avem astăzi peste 200 de persoane care, împreună cu Garda Naţională de Mediu, descind, confiscă, dau amenzi, fac dosare penale în vederea stârpirii acestui fenomen (arderile ilegale de deşeuri, n.r.). E o chestiune pe care o vom repeta ori de câte ori este cazul, ne vom întoarce fie aici, la Conţeşti, vom merge înapoi la Sinteşti. Cunoaştem foarte bine problemele de la Dolj, de la Giurgiu, de la Călăraşi şi ne vom lupta cu acest fenomen şi îl vom anihila".
A fost pentru a doua oară, în decurs de o săptămână, când ministrul Mircea Fechet s-a dus personal să monitorizeze acţiunile de control derulate de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, în colaborarea cu Jandarmeria şi Poliţia. Joi, ministrul a fost prezent în Sinteşti, judeţul Ilfov, la o acțiune similară care i-a vizat pe cei care ard ilegal deșeuri.
Nu putem să facem încontinuu razii, afirmă Oana Neneciu pentru că "nu asta este soluția pe termen lung":
"E clar că nu putem să facem descinderi, zi de zi, cu sute de comisari de mediu, pentru că nu asta este soluția pe termen lung. Trebuie să avem o strategie la nivel național, politici publice care să funcționeze, o poliție locală care să știe să răspundă sesizărilor populației. Toate instituțiile trebuie să se ralieze la o strategie la nivel național. (...) Am trecut printr-un proces de infringement, avem o decizie a Curții de Justiție a UE de 127 de puncte prin care ni se arată de la A la Z ce e de făcut, cu toate acestea noi se pare că alegem că recurgem la exerciții de imagine, de presă, de PR, să facem niște controale și apoi să lăsăm lucrurile să curgă de la sine, să sperăm că vine vara și aerul devine curat. Practic asta face Ministerul".