Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetătorii germani și englezi vor să creeze o enciclopedie a mirosurilor și izurilor din trecut

odeuropa_mirosuri.jpg

Sursa imaginii: 
albawaba.com

Un grup de istorici, experţi în inteligenţă artificială, chimişti şi parfumieri, a anunţat marţi că vor să redea, pentru expoziţii, mirosurile specifice din Europa începând din secolul al XVI-lea şi să realizeze o enciclopedie a izurilor.

Conform cercetătorilor britanici și nemți, această enciclopedie, o premieră mondială, "le va permite utilizatorilor de internet să descopere modul în care mirosurile au modelat comunităţile şi tradiţiile noastre", scrie într-un comunicat al Universităţii Anglia Ruskin - Cambridge, una dintre cele 6 structuri de pe continet implicate în acest proiect, denumit „Odeuropa”.

Utilizatorii vor putea să plaseze în contextul lor istoric mirosuri care există şi în prezent, precum cel de rozmarin, foarte popular în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea fiindcă i s-a atribuit puterea de a ţine la distanţă ciuma.

Cu ajutorul indiciilor, regăsite cu ajutorul inteligenţei artificiale în texte istorice sau în picturi, chimiştii şi parfumierii implicaţi în acest proiect vor fi, de asemenea, responsabili de redarea mirosurilor specifice din anumite epoci - cum ar fi cel de tutun sau al unor parfumuri istorice - dar şi din unele spaţii, precum miasmele din zonele urbane, provocate de revoluţia industrială, aflată atunci la debut:

"Unul dintre cercetătorii noştri se ocupă de picturi şi va încerca să recreeze parfumul bătăliei de la Waterloo", a declarat cu entuziasm istoricul William Tullett, profesor la universitatea engleză.

Eșantioanele de mirosuri reconstituite de cercetători vor fi prezentate începând de anul viitor, la diferite muzee europene, vizitatorii având ocazia să plonjeze olfactiv în alte vremuri.

William Tullett, specializat în mirosuri, a explicat că printre evenimentele viitoare se vor număra colaborări cu site-uri care se ocupă de reconstituiri istorice, sau cu muzee în care publicul va putea încerca să facă asocierea dintre un miros şi pictura potrivită:

Ceea ce îi interesează pe oameni este să ştie cum se trăia în trecut, cum mirosea", a explicat pentru AFP cercetătorul, care intenţionează să "ofere oamenilor o experienţă mai intimă a trecutului", dar şi "să îi încurajeze să dea atenţie în prezent mirosurilor din jurul lor".

După părerea lui, anosmia cauzată de Covid-19 a readus simţul mirosului printre interesele oamenilor.

„Odeuropa”, al cărui cost se ridică la 2,8 milioane de euro, va scoate totodată în evidenţă o dezbatere pe tema statutului mirosurilor.

"Ar trebui considerate mirosurile ca aparţinând patrimoniului nostru cultural?", se întreabă Tullett. "Şi dacă da, trebuie să le conservăm pentru viitor?", a adăugat același cercetător.

Să mai spunem că, în cadrul proiectului se va avea în vedere dezvoltarea "unui nas computerizat, capabil să urmărească mirosurile şi experienţele olfactive prezente în textele digitalizate", în mai multe limbi, după cum a adăugat colegul lui Tullett, profesorul Peter Bell, de la Universitatea germană Friedrich-Alexander din Erlangen.