Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Morgă amenajată într-un camion frigorific pe stadionul din Timișoara. Spitalele nu mai fac față deceselor de COVID-19

Spitalele timișorene ”Victor Babeş” şi CFR au închiriat un camion frigorific de la o firmă de pompe funebre, și l-au adus pe Stadionul CFR pentru a fi depuse în el trupurile pacienţilor decedați dn cauza infecţiei cu SARS-Cov-2. 

S-a ajuns la această soluție, fiindcă morgile celor două unităţi medicale nu mai fac faţă numărului mare de decese, iar unele familii, aflate în izolare sau în carantină, nu își pot ridica ruda decedată imediat.

Camionul care a fost pus la dispoziţia celor două spitale se află în zona Stadionului CFR din Timişoara, acolo unde este şi spitalul militar de campanie. Medicii spun că au fost nevoiţi să recurgă la această soluţie deoarece nu mai au loc în morgile spitalelor:

Serviciul de Morgă al spitalului nostru este foarte redus ca şi capacitate. Avem două locuri pentru pacienţii Covid şi maxim 2-3 locuri pentru pacienţii non-Covid. Ţinând cont de faptul că trebuie să respectăm şi aici anumite circuite, ţinând cont că în ultimele zile am avut un număr crescut de decese, am luat decizia să avem un serviciu civilizat, să facem acest contract cu o firmă de pompe funebre tocmai pentru a oferi un serviciu decent şi ecumenic. Am avut 10 decese în doar două zile. Am avut cazuri şi avem cazuri în care membrii familiei sunt în izolare la domiciliu şi atunci trebuie să avem grijă de aceste corpuri până rudele ies din izolare şi pot face serviciul mortuar”, a declarat pentru „news.ro” medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Perimetrul în care a fost parcat camionul frigorific, unde rudele pacienţilor decedaţi sunt chemate pentru identificare, este în permanenţă păzit, iar accesul este restricţionat.

Tot firma de pompe funebre se ocupă de transportul şi de depozitarea trupurilor în containerul frigorific, iar contractul acoperă cheltuielile pentru 150 de posibili pacienţi decedaţi, bolnavi de Covid-19.