
Social
Medic, despre vaccinarea anti-COVID: Trebuie să avem o strategie posibil a fi adaptată oricărui vaccin care va apărea în România
vaccin_covid.jpg

"Strategia de vaccinare trebuie să cuprindă tot, adică toate variantele posibile având în vedere proiecțiile pe care le avem în acest moment privind vaccinurile disponibile în scurt timp. Trebuie să avem o strategie posibil a fi adaptată oricărui vaccin care va apărea în România, în primăvara anului viitor. Și aici mă refer în primul rând la vaccinurile care pot fi administrate pe actuala infrastructură în ceea ce privește medicii vaccinatori, pe care o avem prin medicina de familie, și aici e vorba doar de vaccinul celor de la Oxford. Provocările apar în momentul în care discutăm despre noile vaccinuri, bazate pe ARN mesager, care urmează să fie administrate în condiții speciale, în sensul că este nevoie pentru transport și depozitare de o temperatură de minus 20 sau minus 80 de grade Celsius", explică medicul Gino Dumitra.
Cine are prioritate la vaccinare? " În acest moment este unanim acceptat, personalul medical, și nu numai cel medical ci și cel auxiliar din unitățile sanitare publice sau private, reprezintă, fără discuție, prioritate la vaccinare. Vorbim de linia întâi, practic. După aceea, urmează o întreagă paletă de alte grupe la risc, și aici vorbim despre persoane peste 60- 65 de ani, persoane cu boli cronice, persoane care se află în unități strategice- din învățământ, armată și din alte unități să zicem foarte importante și în relații cu publicul și, bineînțeles, alte grupe la risc identificate pe parcurs, iar la final, populația generală.", mai spune medicul.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:
Comisia Europeană a aprobat marți un al cincilea contract, cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, în numele tuturor statelor membre ale UE. În plus, este prevăzută opțiunea de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.
Contractul de astăzi extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiile preliminare cu Moderna.