Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: O familie cu doi copii în România are nevoie de aproape 7.300 de lei pentru un trai decent

cos.jpg

Coșul de consum pentru un trai decent pentru familia alcătuită din doi adulți și doi copii.
Coșul de consum pentru un trai decent pentru familia alcătuită din doi adulți și doi copii.
Sursa imaginii: 
site-ul Fundației Friedrich Ebert

O familie cu doi copii în România are nevoie lunar de 7.278 de lei pentru un trai decent, arată un studiu al Friedrich Ebert Stiftung despre coşul minim. Suma este cu 320 de lei mai mult decât anul trecut.

„Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lună, în creştere cu 4,7% faţă de anul trecut. În septembrie 2019, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru acelaşi tip de gospodărie era de 6.954 lei pe lună, iar în septembrie 2018 era de 6.762 lei“, arată reprezentanții Friedrich Ebert Stiftung.

Cea mai mare creştere din coşul minim de consum a fost în zona de cheltuieli cu locuinţa, un plus de 8,8% în 2020 faţă de 2019. De asemenea, cheltuielile cu alimentaţia au crescut la un ritm mai alert decât cheltuielile totale în ultimul an.

Pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, mâncarea costă cel puțin 1.500 de lei pe lună. Cheltuielile totale cu locuinţa ajung la peste 2.700 de lei lunar, în vreme ce produsele de uz casnic şi de igienă personală costă 250 de lei lunar. Pentru recreere şi vacanţă, cheltuielile unei familii ar fi de 246 de lei lunar, pentru îngrijirea sănătăţii de 116 lei lunar şi pentru educaţie şi cultură de 574 de lei.

Nu doar cheltuielile au crescut comparativ cu 2019, ci și fondul de economii al familiei, cu 4,7%, adică 30 de lei.

O familie de doi adulți și un copil are nevoie de aproape 6.200 de lei pe lună pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulți fără copii ncesarul minim este de circa 4.600 de lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2818 lei pe lună.

Salariul minim net în România, de aproximativ 1.340 de lei lunar, reprezintă jumătate din nivelul venitului lunar pentru un trai decent ca persoană singură şi mai puţin de un sfert pentru o familie cu doi copii, potrivit studiului.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este o fundaţie politică germană non-profit care promovează valorile social-democraţiei. Fundaţia cu sediul central la Berlin şi Bonn, a fost fondată în 1925 şi poartă numele lui Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică. Astăzi, FES are oficii în peste 90 de ţări şi desfăşoară activităţi în mai bine de 100 de ţări.