Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocurile video pot fi benefice pentru sănătatea mentală (studiu al Universității Oxford)

joc_video.jpg

Sursa imaginii: 
Oxford Internet Institute / oii.ox.ac.uk

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut dependența de jocuri video ca fiind o boală mintală din 2018, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au găsit o corelație între jocuri și... starea de bine.

Ar putea ele combate efectele psihologice ale izolării ? Într-un studiu publicat luni, 16 noiembrie, și bazat pe jocurile „Animal Crossing” (Nintendo), unul dintre cele mai populare din lume, și „Plants vs Zombies” (Electronic Arts), cercetătorii de la Universitatea din Oxford concluzionează că jocurile video pot fi benefice pentru sănătatea mentală.

„Contrar temerilor potrivit cărora prea mult timp petrecut la diverse jocuri video duce la dependență și afectează sănătatea mintală, am găsit o mică corelație între jocuri și starea de bine”, explică autorii studiului.

„Rezultatele noastre susțin ideea că jocurile online oferă o alternativă satisfăcătoare pentru întâlnirile față în față, în această perioadă excepțională” de izolare, a declarat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Matti Vuorre.

Până acum se considera că jocurile video, în special jocurile online, afectează sănătatea mintală a jucătorilor, iar studiile anterioare au criticat efectul sesiunilor de joc prea lungi asupra persoanelor tinere. Din 2018, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut dependența de jocurile video ca fiind o boală mintală, o „decizie criticată de mulți cercetători”, potrivit lui Matti Vuorre.

Cercetătorii de la Oxford au folosit datele furnizate de dezvoltatori, iar studiile s-au bazat pe autoevaluări ale persoanelor chestionate.

„În studiul nostru, asocierea dintre timpul petrecut într-un joc și starea de bine a fost mai puternică” în comparație cu timpul de joc raportat, explică cercetătorii.

Lucrând cu editorii de jocuri EA și Nintendo, „pentru prima dată am reușit să analizăm relația dintre modul în care te joci și bunăstare”, a spus un alt autor al studiului, profesorul Andrew Przybylski, într-un comunicat de presă.

Astfel, oamenii care petreceau mai mult de patru ore pe zi jucând „Animal Crossing” au spus că sunt mai fericiți. Atât jocul de simulare „Animal Crossing”, cât și „Plants vs Zombies” au o grafică colorată, asemănătoare unui desen animat, și niciunul dintre ele nu este înscris pe lista celor mai violente jocuri sau pe cea cu jocuri care te fac să cheltuiești mulți bani.

"Rezultatele noastre au fost remarcabil de similare pentru cele două titluri, deși nu aparțin aceluiași gen", mai spune Matti Vuorre.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24