Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Vom reconstrui, din temelii, tot sistemul sanitar

iohannis.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele a făcut o declarațiie de presă la Palatul Cotroceni, după o ședință de evaluare a măsurilor luate în criza Covid-19, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, dar și reprezentanții spitalelor.

Klaus Iohannis a anunțat ședința încă de marți seară și a vizat necesarul de echipamente din secțiile de terapie intensivă şi situația reţelelor electrice, în contextul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în care 10 bolnavi de la ATI au murit, iar un medic a suferit arsuri grave și este tratat în Belgia:

Am avut o discuție foarte tehnică pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat - echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical. Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile ATI din spitalele publice, secții suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. A fost prezentată o analiză a defecțiunilor care pot apărea. Pentru a avea o imagine mai corectă asupra situației la zi, am cerut ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și de mentenanță. Este evident că fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete care vor fi puse în aplicare. E necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale și a celor electrice. Se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță. Un rol important îl are resursa umană, inginerii medicali. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare. Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale, neglijate de ani de zile. Împreună cu guvernul sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat de fapt după 1989, să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate responsabilă, deplin angajată în slujba românilor”, a declarat Klaus Iohannis.