Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criteriile de care se va ține cont în România pentru vaccinarea anti-Covid-19

vaccin.jpg

Image source: 
© Dado Ruvic, Reuters

Personalul din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din creșe sau căminele de bătrâni și centrele pentru persoanele cu dizabilități, vor avea prioritate la vaccinare.

Sistemul a fost avizat de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, medicul Valeriu Gheorghiță, care a dat mai multe explicații la „Digi24”:

În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaționale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât și cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activități esențiale, critice pentru funcționarea normală a oricărei societăți. Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Categoriile vulnerabile sunt considerate persoane care au peste 65 de ani sau cele cu boli cornice:

Aceste prioritizări sunt bazate pe niște criterii obiective și anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor. Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creștere accelerată disproporțional mai mare față de ce se întâmplă în restul regiunilor țării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România.