Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de ambulator, despre pregătirile pentru campania de vaccinare anti-Covid | Sunt județe unde medicii nu au fost întrebați dacă vor să se imunizeze

coronavirus-4944680_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Autorităţile române pregătesc strategia de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, în condiţiile în care, potrivit președintelui Klaus Iohannis, la nivel european există motive de optimism şi se fac progrese privind apariţia noilor vaccinuri. Pregătirile pentru campania de vaccinare au început însă cu stângul, acuză Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator din România. 

"Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”, spunea marți seară președintele Klaus Iohannis. Miercuri, medicul militar Valeriu Gheorghiță, desemnat coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid a declarat la Europa Fm, că "angajații din domeniile strategice vor fi vaccinați anti-COVID în prima etapă, alături de personalul medical, iar în acest sens au fost trimise adrese către toate ministerele pentru identificarea și definirea activităților esențiale și pentru a stabili numărul de persoane care lucrează în aceste domenii. (...) La stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale, și nu anumite persoane."

Ce reclamă Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator 

  • Anunțul despre vaccinare s-a făcut prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, care au început să adune liste cu personalul medical care este de acord să fie vaccinat împotriva COVID-19, atunci când vaccinul va fi disponibil în România. Maniera a fost însă neunitară, au existat județe în care nu s-a făcut anunțul, sau s-a făcut trunchiat, doar către o parte a medicilor de familie, ceilalți furnizori fiind complet uitați (categoriile de furnizori de servicii medicale: unități medicale publice și private, unități de asistență medicală și îngrijire, laboratoare medicale, laboratoare de radiologie și imagistică, serviciul de ambulanță, ambulatorii de specialitate, policlinici, dispensare medicale, cabinete medicale individuale, medici de familie și alte specialități medicale). În București, adresa elaborată de DSPMB a fost trimisă doar unei mici părți a medicilor de familie.
  • Termenul de trimitere a catagrafiilor a fost complet nerealist, adresa fiind trimisă pe data de 16 noiembrie după-amiaza, cu termen de trimitere 17 noiembrie ora 12, în condițiile în care nu au fost anunțați toți furnizorii de servicii medicale.

Medicii de ambulator îi cer ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, într-o scrisoare deschisă elaborarea unei practici unitare la nivelul țării. "Cerem o atitudine coerentă la nivel național. În primul rând, să se dea un termen realist pentru transmiterea acestor date, în al doilea rând să se facă o centralizare corectă, menționându-se clar, în cartagrafia fiecărui furnizor, că există persoane care nu doresc vaccinarea, din diverse motive. Este o campanie voluntară.  Ca să fie eficientă, trebuie să fie bine gândită și bine organizată. (...) Altfel, nu au cum să facă o estimare corectă a dozelor de vaccin", spune la RFI, dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator din România. 

Potrivit acestuia, soluția ar fi crearea la nivelul fiecărei Direcții de Sănătate Publică a unei adrese de mail dedicate, afișată la loc vizibil pe site-ul acestora. "Probabil că la nivelul DSP-urilor nu există baze de date actualizate cu datele de contact ale tuturor furnizorilor de servicii de sănătate din județele respective, deși la nivelul Registrului Unic al Cabindetelor Medicale  ar trebui să fie înregistrați cu toții", mai spune medicul.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: