Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA a atins pragul de 250.000 de decese cauzate de Covid-19. Școlile din New York se închid de astăzi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

SUA a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de morţi cauzate de Covid-19 în mai mult de şase luni. De la izbuncirea epidemiei au murit peste 250.000 de americani după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus. Situaţia va fi chiar mai rea, susţine dr. Jonathan Reiner, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii George Washington. Între timp, școlile publice se închid la New York, ca măsură de precauție spune primarul. În plus, multe state şi metropole  au reintrodus restricţii, în apropierea sărbătorii Thanskgiving.

1.707 decese s-au înregistrat în SUA în ultimele 24 de ore.

"Groaznicul număr de decese pe care l-am văzut ieri în Statele Unite reflectă numărul de persoane care au fost infectate acum trei săptămâni - acum două-trei săptămâni, pentru că acesta este decalajul", a explicat profesorul Reiner pentru CNN.

"În medie, în urmă cu două-trei săptămâni, vedeam 70.000 până la 80.000 de cazuri (noi) pe zi. Ieri, au existat aproximativ 155.000 de cazuri noi. Deci, dacă suntem alarmaţi la 1.700 de decese astăzi, peste două-trei săptămâni, vom vedea 3.000 de morţi pe zi", a mai spus specialistul.

Şcolile publice din New York, care s-au redeschis după multe ezitări la sfârşitul lunii septembrie, se vor închide de astăzi. Anunțul a venit de la primarul Bill de Blasio, care a adăugat că este "o măsură de precauţie".

"Am atins pragul de 3% de cazuri pozitive la teste: din păcate, acest lucru înseamnă că şcolile vor fi închise începând de joi, 19 noiembrie, ca măsură de precauţie", a scris miercuri pe Twitter primarul Bill de Blasio.

Măsura era de aşteptat, deşi controversată: testele au arătat că rata de cazuri pozitive în şcoli era mult mai mică faţă de rata medie din oraş.

Statele Michigan și Washington au adoptat și ele măsuri stricte pentru a încerca să limiteze răspândirea Covid-19. Liceele și colegiile au fost închise, elevii studiază exclusiv online, iar restaurantele nu mai pot funcționa nici la exterior în Michigan. În statul Washington, s-au închis sălile de sport, cinematografele, teatrele și muzeele.

Confruntate cu o nouă accelerare a epidemiei, multe state şi metropole din SUA au reintrodus restricţii, în apropierea sărbătorii Thanskgiving, marcată de obicei de reuniuni de familie şi numeroase deplasări în toată ţara. Ziua Recunoștinței se sărbătorește pe 26 noiembrie.

SUA rămâne țara cea mai afectată de pandemie, cu peste 11 milioane de de cazuri confirmate și un sfert de milion de decese.