Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O invitație la reflecție, de Ziua Mondială a Filozofiei

ziua_filozofiei.jpg

Sursa imaginii: 
en.unesco.org

Ziua mondială a filosofiei, marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, la inițiativa UNESCO, ar trebui să fie un prilej de reflecție asupra impactului pe care pandemia de coronavirus l-a avut și continuă să-l aibă asupra societăţilor şi indivizilor, se arată într-un mesaj postat pe site-ul oficial al ONU, un.org, citat de Agerpres.

"Criza de sănătate ridică semne de întrebare legate de numeroase aspecte ale societăţilor noastre. În această conjunctură, filosofia ne ajută să obţinem perspectiva necesară pentru a trece peste actualele provocări, prin stimularea gândirii critice asupra problemelor pe care pandemia le-a adus în prim-plan", potrivit un.org.

UNESCO organizează la 20 noiembrie webinarul cu tema "Teamă, încredere, risc" ("Fear, confidence, risk"), la care participă, printre alţii, Hartmut Rosa, profesor de filosofie la Universitatea Friedrich-Schiller din Jena şi scriitorul britanic Julian Baggini, potrivit events.unesco.org.

Deşi neliniştile cauzate de criza sanitară sunt fireşti, ele nu trebuie să provoace panică ci, din contră, să mobilizeze în sensul găsirii celor mai raţionale şi eficiente metode de combatere a pandemiei.

În mesajul prilejuit de ediţia din 2020 a Zilei mondiale a filosofiei, Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, arată că însăşi organizaţia pe care o conduce este rodul unei filosofii, aceea a drepturilor omului, propusă de Immanuel Kant sau Bernardin de Saint-Pierre:

"În această zi, UNESCO te invită să experimentezi mirarea filosofică cu privire la lumea înconjurătoare şi să demaşti dogme şi prejudecăţi; pe scurt, să descoperi universalitatea condiţiei umane", încheie Audrey Azoulay.

Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ''filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere''.

În România, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, prin Centrul de Formare în Filosofie organizează astăzi, 19 noiembrie 2020, conferinţa online susţinută de lectorul universitar doctor Marin Bălan cu tema "Cum organizez un atelier de filosofie pentru copii la clasa mea?".

Sunt luate în discuţie trei probleme: descrierea unui atelier de filosofie pentru copii; transformarea clasei de elevi în comunitate de cercetare filosofică; profesorul ca facilitor, potrivit filosofie.unibuc.ro.

Dar poate că o temă cu adevărat importantă de discuție ar fi fost și aceasta: De ce liderii politici din zilele noastre nu au în jurul lor filozofi, cu care să se consulte înainte de orice decizie importantă, așa cum aveau, în antichitate? De ce principiul de selecție, în politică în general, a devenit obediența și nu competența?

Poate la o ediție viitoare a Zilei Mondiale a Filozofiei...

Dacă o mai apucăm.