Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Parler”, o alternativă la Twitter. Dar ce fel de alternativă?

parler.png

Rebekah Mercer, fiica magnatului ultraconservator Robert Mercer, finanțează Parler, noua rețea socială a conservatorilor americani
Sursa imaginii: 
AP - Andrew Harnik via France24

Este noua rețea socială despre care vorbește toată lumea ... mai ales susținătorii dreptei din SUA.  „Parler”, o clonă a rețelei Twitter, este un instrument de influență finanțat de familia Mercer și noul aliat al celor dezamăgiți de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.

Rețeaua socială Parler a atras milioane de conservatori americani și activiști de extremă dreaptă, mai ales în ultima săptămână.

Această ”clonă” a rețelei Twitter, creată în 2018 de John Matze, și-a dublat oficial numărul de membri, de la 4,5 milioane de abonați în săptămâna dinaintea scrutinului din SUA la 10 milioane de utilizatori sâmbătă, 14 noiembrie.

Parler a devenit cea mai descărcată aplicație pentru smartphone-uri din Statele Unite în ultimele zece zile, potrivit CNN.

Senatorul Texasului și susținătorul lui Donald Trump, Ted Cruz, popularul prezentator al Fox News, Maria Bartiromo și colegul ei Sean Hannity, influenta gazdă conservatoare de la radio Mark Levin, toți și-au îndemnat adepții să folosească Parler.

"Au mers Twitter și Facebook prea departe? Succesul Parler poate fi explicat, prin faptul că oamenii au înțeles că sunt cenzurați în altă parte", a spus Maria Bartiromo, aluzie la criticile recurente pe care conservatorii le adresează rețelelor sociale importante, acuzate că s-au alăturat democraților în ultima campanie prezidențială.

 

Un conspiraționist, un fost lider al Ku Klux Klan și câțiva miliardari conservatori

Milioanele de americani care au răspuns la aceste apeluri se vor regăsi într-un mediu mult mai puțin civilizat, unde figurile de extremă dreaptă care au fost interzise de Twitter sau Facebook, precum conspiratorul Alex Jones, fostul lider al Ku Klux Klan David Duke sau activista anti-musulmană Laura Loomer, s-au instalat deja.

Aceștia vor putea, la fel ca pe Twitter, să se aboneze, să distribuie mesaje și să participe la dezbateri. Există mult mai puține tabuuri aici decât pe alte platforme.

Pornografia este interzisă, dar în rest „accentul este pus pe libertatea de exprimare și pe schimbul de idei”, a declarat John Matze, CEO al Parler. Contestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și susținerea faptului că Donald Trump a câștigat este, prin urmare, permisă, la fel și promovarea rasismului și a teoriilor conspiraționiste de tot felul.

Succesul fulminant al acestui paradis al „QAnonists” (adepții unei teorii a conspirației care îl consideră pe Donald Trump singurul bastion împotriva unei conspirații a democraților sataniști) și a suprematiștilor, nu ar fi fost posibil fără ajutorul familiei Mercer.

Rebekah Mercer, fiica finanțatorului și miliardarului Robert Mercer, a recunoscut, că a finanțat crearea și dezvoltarea Parler pentru a deveni o alternativă credibilă la Twitter sau Facebook.

Această rețea socială este rezultatul unui „efort de a pune capăt tiraniei și normelor impuse de diverse platforme sociale, de a apăra libertatea de exprimare”, a declarat ea pentru The Wall Street Journal.

 

Rol central în campania lui Donald Trump din 2016

Este, de asemenea, o altă ilustrare a influenței din culise pe care această familie a exercitat-o asupra taberei republicane de când Donald Trump a ajuns în peisajul politic american. În 2016, Robert Mercer, un finanțist genial, fascinat de tehnologie și de politica extremistă, a pariat peste 23 de milioane de dolari pe candidatura lui Donald Trump și a diferiților pretendenți republicani care candidau la Senat.

Dar miliardarul și fiica lui nu au semnat doar cecuri. Rebekah Mercer a jucat, de asemenea, un rol central în campania lui Donald Trump.

Ea a fost cea care l-a convins pe candidatul republican să-l facă pe Steve Bannon strategul său principal, potrivit revistei The New Yorker. Nu este de mirare: Robert Mercer a fost, la începutul anilor 2010, unul dintre principalii finanțatori ai Breitbart, o companie mass-media de extremă dreapta condusă de Steve Bannon.

Rebekah Mercer a fost cea care a angajat controversata companie Cambridge Analytica să se ocupe de partea digitală a campaniei lui Donald Trump. Din nou, nimic surprinzător:

Robert Mercer a fost principalul investitor în această companie care s-a trezit, în 2018, în centrul unuia dintre cele mai răsunătoare scandaluri din istoria Facebook, acuzată că a exploatat datele personale a 50 milioane de utilizatori ai rețelei sociale fără acordul lor.

„Mercers a pus bazele revoluției Trump”, spunea Steve Bannon pentru The New Yorker în 2019.

Aceștia și-au continuat activitatea de influențare și după alegerile din 2016. Rebekah Mercer, care împărtășește cu tatăl ei o ură viscerală față de majoritatea valorilor taberei progresiste, precum dreptul la avort sau limitarea dreptului de a purta o armă, se află în consiliul de administrație al Government Accountability Institute (GAI), un grup de reflecție conservator și un aparat de propagandă fondat de Steve Bannon.

Acest „institut” este la originea mai multor „rapoarte” privind banii lui Bill și Hillary Clinton care au fost folosite pentru a alimenta teoriile conspiraționiste potrivit cărora președinte american și soția sunt figurile centrale ale unei conspirații care ar conduce Statele Unite din umbră.

GAI a fost, de asemenea, printre primii care au încercat să-l implice pe candidatul democrat Joe Biden în presupusele cazuri de corupție din Ucraina. În 2018, o carte publicată de organizație a dedicat un capitol întreg rolului lui Hunter Biden în consiliul de administrație al gigantului energetic ucrainean Burisma, potrivit The New Yorker.

Având în vedere cele de mai sus, rolul lui Rebekah Mercer în crearea Parler, mica rețea socială care ia avânt în cercurile conservatoare, poate părea anecdotic. Dar pentru organizațiile anti-rasism, succesul recent al acestei alternative a Twitter poate fi foarte periculos.

Într-adevăr, o parte semnificativă din milioanele de noi membri sunt republicani acerbi care nu s-au aruncat încă în extremism, dar care riscă să fie influențați de avalanșa de comentarii extremiste, avertizează Liga anti-defăimare, într-un raport despre Parler publicat joi, 12 noiembrie.

Și în contextul politic exploziv din Statele Unite, Parler  ar putea fi scânteia care va declanșa reacții violente.

 

Traducere de Anda Costiuc după France 24

Editor Șerban Georgescu