Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât din coșul minim ne permitem cu salariul minim?

shopping-pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sindicatele şi patronatele sunt în negocieri cu statul pentru stabilirea unui salariu minim pentru 2021. Deși din august este în vigoare o lege care prevede că principalul element de fundamentare a salariului minim este coșul minim de consum, acesta nu este inclus în formula de calcul. O familie cu doi copii în România are nevoie lunar de aproape 7.300 de lei pentru un trai decent, arată un studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung. Valoarea netă a salariului minim depășește cu puțin suma de 1.300 de lei. 

Pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, alimentaţia înseamnă lunar un cost de 1.532 de lei. Cheltuielile totale cu locuinţa ajung la peste 2.700 de lei lunar, în vreme ce produsele de uz casnic şi de igienă personală costă 250 de lei lunar. Pentru recreere şi vacanţă, cheltuielile unei familii ar fi de 246 de lei lunar, pentru îngrijirea sănătăţii de 116 lei lunar şi pentru educaţie şi cultură de 574 de lei. Per total, costurile unui trai decent pentru o familie cu doi copii a crescut cu 320 de lei în septemrbie 2020 faţă de septembrie 2019, adică o creştere de 4,7%.

O lege adoptată de Parlamentul României în vara acestui an menţionează că salariul minim brut pe ţară va trebui fundamentat în funcţie de coşul de consum minim, calculat de Institutul Naţional de Statistică. Salariul minim net în România este de aproximativ 1.340 de lei lunar, adică jumătate din nivelul venitului lunar pentru un trai decent, ca persoană singură, şi la mai puţin de un sfert pentru o familie cu doi copii, potrivit studiului Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung.

În acest moment sindicatele şi patronatele sunt în negocieri cu statul pentru stabilirea unui salariu minim pentru 2021. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, acuză Guvernul că a tărăgănat discuțiile și este nemulțumit că nici de această dată nu se va ține cont de coșul minim:

"Deși există o lege în vigoare, formula guvernamentală nu ia în calcul decât productivitatea și inflația. (...) Sindicatele propun o creștere de la 2230, cât este acum, la 2400 de lei. Este o creștere de circa 7.6% care nu face decât să garanteze păstrarea puterii de cumpărare relative ținând cont de productivitate. Propunerea Guvernului nu o știm, dar dacă citim printre rânduri, Guvernul ar vrea o creștere de numai 105 lei pe brut, ceea ce ar fi aproximativ 57 de lei net".

Discuțiile de majorarea salariului minim reprezintă o mare provocare, declară Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. El admite discrepanța uriașă între valoarea salariului minim și veniturile necesare pentru coșul minim. Despre actul normativ potrivit căruia cele două trebuie corelate afirmă că "legea spune să fie, dar nu spune cum":

"Pe de o parte este clar că salariul minim trebuie să crească, problema este care va fi nivelulacestei creșteri având în vedere că industria productivă din România lucrează cu niște marje foarte, foarte mici. orice creștere a salariului minim evident că determină și o creștere a restului salariilor, ceea ce poate să ducă la deteriorarea totală a bilanțului companiilor productive. (...)  Orice creștere majoră a salariilor poate să te scoată din minima profitabilitate. O să vedem ce se întâmplă, probabil că  o creștere va avea loc, dar noi nu credem că se poate crește cu mai mult de 10%".

Și anul viitor formula pentru salariul minim ia în calcul productivitatea muncii și inflația, nu și coșul minim de consum bazat pe datele Institutului Național de Statistică, așa cum prevede o lege intrată în vigoare astă vară. Comisia Europeană vrea o modalitate unică de calcul pentru salariul minim în statele membre şi ţinta este ca în 5-7 ani un salariu minim brut să ajungă la 50% din salariul mediu brut pe ţară. Potrivit datelor INS, acesta a fost în luna septembrie 2020 de 5414 lei brut, aproximativ 3167 de lei net.