Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 40 de morți din cauza furtunii Iota, în America Centrală și de Sud

uraganul_iota.jpg

Image source: 
france24.fr

Mai mult de 40 de victime a făcut furtuna Iota în America Centrală şi America de Sud, după ce a devastat regiunea în ultimele zile, conform cifrelor anunţate joi, preluate de agențiile Reuters și DPA.

Ultimul deces a fost confirmat în Panama și a ridicat bilanţul tragic la 41. Cel puţin 18 victime sunt în Nicaragua, 15 în Honduras, trei în Panama, două în Columbia, două în Guatemala şi una în El Salvador.

Iota a lovit luni coasta caraibiană din Nicaragua, cu forța unui uragan de categoria a 4-a, cu vânt susţinut cu viteze de 250 de kilometri la oră.

Ciclonul a slăbit apoi în intensitate şi a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală.

Se disipase până joi, însă exista în continuare riscul de a provoca în regiune ploi abundente şi alunecări de teren.

Peste două milioane de persoane au fost afectate de Iota în Honduras,unde locuitorii au continuat să fie evacuaţi din zonele cu risc ridicat.

În prezent, Agenţia de protecţie civilă COPECO încerca să "acceseze zone în care mai multe locuri au rămas izolate, fără alimente sau apă", a declarat Jaime Omar Silva, din cadrul acestei autorităţi pentru postul de radio HRN.

Și în Guatemala, Iota a afectat peste 140.000 de persoane, a declarat David Leon, din cadrul agenţiei pentru managementul dezastrelor, CONRED.

Acest fenomen meteorologic extrem a venit la doar două săptămâni după uraganul Eta, care a provocat decesul a cel puţin 174 de persoane.

Circa 100 de persoane sunt în continuare date dispărute în urma acestui uragan în America Centrală.

Furtuna tropicală Iota este a 30-a din acest an suficient de puternică pentru a primi un nume oficial. Precedentul rcordul din Atlantic a fost de 28.

Conform experților, pagubele produse în America Centrală de acest sezon al uraganelor, unul fără precedent, ar putea accentua migraţia din această regiune, care se confruntă cu insecuritatea şi cu o criză economică declanşată de restricţiile impuse la începutul anului în contextul pandemiei de Covid-19.