Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europenii și vaccinurile – ce trebuie să știm?

vaccine-pexels.jpg

Vaccin impotriva COVID
Image source: 
Gustavo Fring

Șeful Agenției Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, a declarat miercuri la un eveniment organizat de publicația europeană POLITICO faptul că se așteaptă ca un vaccin să poată fi autorizat „înainte de sfârșitul anului”. O veste bună, dar ce vor însemna cu adevărat vaccinurile pentru Europa?

Politico ne avertizează de la bun început că vaccinurile sunt promițătoare, dar nu reprezintă glonțul de argint.

Până în prezent, vaccinurile de la BioNTech / Pfizer și Moderna au arătat rezultate bune și din urmă ar putea veni și alte companii.

Dar, într-o primă fază, stocurile vor fi limitate. BioNTech și Pfizer ar putea produce 50 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020 și 1,3 miliarde până la sfârșitul anului 2021. Fiecare persoană ar avea nevoie de două doze, deci dacă totul merge bine, 650 de milioane de persoane din întreaga lume ar putea fi vaccinate până la sfârșitul anului 2021.

Aceste vaccinuri întâmpină, de asemenea, diferite probleme de fabricație. Vaccinul de la BioNTech și Pfizer este unul de tip nou bazat pe ARN, care, în teorie, ar trebui să fie mai ușor de produs mai rapid decât vaccinurile tradiționale. Dar trebuie depozitat la temperaturi extrem de scăzute.

O altă întrebare - spune Politico – este dacă antivaxerii ar putea să reducă în mod considerabil eficacitatea vaccinării.

Există numeroși sceptici în Europa - un studiu din septembrie a arătat că Franța are unele dintre cele mai slabe rate de încredere în vaccinuri din lume.

Regatul Unit tocmai a lansat o campanie de informare pentru a evita problemele. Experții spun că cel mai bun lucru pe care guvernele îl pot face acum este să clarifice măsurile pe care le iau pentru a se asigura că vaccinurile sunt sigure; să explice de ce aceste vaccinuri  au fost descoperite atât de repede; și să contracareze miturile înainte ca acestea să decoleze pe internet.

Dar cine va avea acces mai întâi?

Comisia a insistat asupra faptului că toate țările UE vor primi în același timp orice vaccin de succes pe baza unei „chei de distribuție proporțională cu populația”. De asemenea, Comisia a declarat că vaccinurile ar trebui să se adreseze mai întâi persoanelor care lucrează în domeniul medical și case de îngrijire; seniori peste de 60 de ani; persoanele vulnerabile la boli grave; lucrători esențiali și cei care nu se pot distanța social precum și grupuri socioeconomice defavorizate.

Dar în UE, politica de sănătate revine fiecărei țări membre, astfel că ar putea apărea diferențe între statele membre.

O altă întrebare este dacă țările UE pot să meargă în mod individual și să cumpere vaccinuri pentru ele însele.  Posibil, dar orice țară care participă la efortul european comun de cumpărare nu poate purta negocieri paralele cu aceiași producători.

Teoretic, țările ar putea cumpăra vaccinuri care nu sunt acoperite de negocierile de la Bruxelles. Ungaria a anunțat recent că va importa vaccinul rusesc Sputnik V și și-a exprimat interesul pentru achiziționarea de vaccinuri chinezești.

Vaccinurile trebuie aprobate mai întâi de Agenția Europeană a Medicamentului, dar există o lacună din 2001 care permite statelor să eludeze legea și să introducă un vaccin pe piață invocând urgența, precizează Politico.

Se pare că Ungaria va încerca să utilizeze această excepție.

Politico semnalează însă și o problemă la nivel global.

Într-adevăr, Uniunea Europeană încearcă să ajute și țările mai sărace pentru a avea acces la vaccin, prin donarea de 500 de milioane de euro.

Cu toate acestea, multe voci la nivel mondial au acuzat Comisia Europeană de ipocrizie pentru semnarea acordurilor care-i conferă acces privilegiat.

Bruxelles a răspuns, argumentând că multe dintre acordurile sale permit țărilor membre să vândă sau să doneze vaccinuri și că unele chiar alocă fonduri pentru țările cu venituri mici și medii.

O prevedere prin care și România ar putea, de exemplu, să ofere sprijin Republicii Moldova.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica