
Social
Premierul moldovean:”În câteva săptămâni, vom avea mari dificultăți la internarea bolnavilor de COVID-19”
who_moldova_nou.jpg

Premierul R.Moldova, Ion Chicu, susține că în pofida eforturilor OMS și a întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și la noi. Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. ”Deși, în prezent, locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai sunt, în câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, avertizează șeful Executivului de la Chișinău.
”În condițiile în care nu ne dorim și nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat”, precizează prim-ministrul moldovean.
Potrivit Ministerului Sănătății, bilanțul total al îmbolnăvirilor ajunge la 93.961 de cazuri, iar 2.091 de oameni au decedat de coronavirus. În prezent, sunt internați 3185 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 253 în stare extrem de gravă (53 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). De la începutul pandemiei, 75.530 persoane au fost tratate de coronavirus. În tratament la domiciliu cu forme ușoare ale bolii se află 4.272 persoane, iar 27.362 sunt sub supraveghere la domiciliu.
Municipiul Chișinău a înregistrat cele mai ridicate rate de infectare de la începutul pandemiei. Din martie și până în prezent în Chișinău s-au înregistrat peste 38.700 de infectări, dintre care peste 7.400 de oameni se află sub supraveghere la domiciliu. Totuși, după izolarea din această primăvară, la Chișinău măsurile de sănătate publică au fost mai puțin restrictive, comparativ cu alte state. Totodată, până în prezent, Chișinăul a ezitat să instituie obligativitate pentru purtarea măștilor în spații deschise, iar unele cluburi de noapte par să fie deschise în continuare, ceea ce este ilegal.
Autoritățile municipale vor să introducă obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații deschise. Totodată, magazinele ar putea avea un program mai scurt de activitate, iar cei care nu respectă aceste măsuri, să fie aspru amendați, scrie portalul Sănătate.info.
Cu toate acestea, la începutul săptămânii, șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu, a dat asigurări că nu se vor închide școlile, grădinițele, piețele, HoReCa.
Totodată, Ion Chicu a îndemnat cetățenii să respecte cu strictețe măsurile sanitare, să poarte mască și să păstreze distanța socială. Îndemnul premierului moldovean vine la doar câteva zile după scrutinul prezidențial din R.Moldova. În timpul campaniei electorale, dar și înainte de aceasta, chiar președintele Igor Dodon a sfidat restricțiile legate de coronavirus, impuse de autorități, pe fondul creșterii alarmante a numărului îmbolnăvirilor și deceselor. Cel mai recent caz, acum o săptămână a organizat un miting în centrul orașului, cu sute de oameni, lucru interzis, în plină pandemie.
În luna septembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a cerut poliției să-l sancționeze pe șeful statului, Igor Dodon, întrucât, de la începutul pandemiei, a încălcat regimul epidemiologic, de zeci de ori. Iar amenda pe care ar urma să o ia se ridică la 75.000 euro. Oamenii legii nu se grăbesc însă să-l pedepsească.
Să spunem că, Remdesivir, primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19, a fost importat în Republica Moldova. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a eliberat autorizații de import pentru 19 760 fiole de Remdesivir. La 18 noiembrie, în țară au ajuns 14 904 unități, dintre care, pentru lotul de 11 520 fiole au fost deja prezentate probele pentru verificare în cadrul Laboratorului pentru Controlul Calității Medicamentelor.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a venit cu mai multe măsuri, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului, măsuri ce continuă să fie ignorate de o bună parte a populației – mască de protecție în spații închise, păstrarea distanței sociale de cel puțin 1,5 m, folosirea dezinfectantului. De asemenea, este interzisă aflarea în locuri publice, parcuri, păduri, în grupuri mai mari de 3 persoane, aflarea pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement. Totodată, nu sunt permise întrunirile publice, evenimente festive cu participarea a unui număr mai mare de 50 de persoane.