Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului: Bătaia nu e ruptă din rai

Președintele a susținut o declarație de presă după întâlnirea pe care a avut-o vineri cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții și a Consiliului Tinerilor Instituționalizați, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului.

Klaus Iohannis a vorbit mai întâi despre situația copiilor din România și din întreaga lume, apoi s-a referit și la pandemia de Covid-19 și la viitoarea campanie de vaccinare a populației:

Am avut o întâlnire foarte bună cu președintele ANDPDCA. Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile, din păcate, sunt probleme reale care nu pot fi sub nicio formă tolerate. 16.000 de copii sunt actual victime ale abuzurilor, neglijării. Avem obligația să conștientizăm traumele la care sunt supuși.

Bătaia nu e ruptă din rai. În ultima vreme, societatea civilă cooperează îndeaproape cu autoritățile, reușind să aducă vocea celor vulnerabili mai aproape de decidenți. Fiecare copil trebuie protejat. Temele abordate azi au vizat accesul copiilor aflați în protecție socială la diverse servicii, cum este sănătatea, dar și susținerea pentru o viață independentă. Dezvoltarea noastră ca societate nu poate fi durabilă, dacă nu investim în educație și în protejarea drepturilor copiilor și tinerilor. Aceasta trebuie să fie abordarea și în ceea ce privește asigurarea unei finanțări consistente. Protejarea copiilor trebuie să se regăsească și în sălile de judecată. Mulțumesc tuturor celor care se luptă pentru respectarea drepturilor copiilor. Veți avea întotdeauna în mine un sprijin.

În ce privește pandemia, câteva chesituni foarte importante. Datele de azi arată că avem motive pentru un optimism moderat. Nu a crescut numărul de cazuri față de zilele anterioare și cred că se confirmă că ne situăm pe un platou. Numărul persoanelor vindecate e aproximativ egal cu cel al persoanelor detectate cu această boală. Măsurile luate de autorități au fost cele corecte, adecvate. Spun optimism moderat. Lucrurile vor arăta și mai bine dacă avem răbdare și dacă respectăm în continuare cu sfințenie aceste măsuri. Peste o săptămână două vom putea avea rezultate care arată o îmbunătățire netă a situației.

În chestiunea vaccinării, campania de vaccinare trebuie să fie un succes. Este o chestiune de securitate națională. Pentru asta, am convocat o ședință pentru luni la care vor participa ministrul Apărării, de Interne și al sănătății, pentru a clarifica toate aspectele ce țin de campania de vaccinare”, a declarat Klaus Iohannis.