Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalonia relaxează restricțiile, dar sărbătorile de iarnă sunt compromise

catalonia.jpg

Ședință a guvernului catalan
Sursa imaginii: 
catalangovernment.eu

Guvernul catalan a anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că în următoarele două luni va implementa un plan de relaxare a restricțiilor impuse de acest al doilea val al pandemiei. Relaxarea se va face într-o manieră eșalonată de-a lungul a patru etape, plan care, bineînțeles, va fi în permanență condiționat de capacitatea de a ține sub control virulența epidemiei.

Conform celor mai recente date publicate joia trecută de către Ministerul Sănătății din Spania, incidența pandemiei în Catalonia înregistrată în ultimele 14 zile a scăzut ajungând la aproape 421 infectați la 100.000 de locuitori.  De asemenea, nici presiunea asupra unităților de terapie intensivă se pare că nu mai este atât de ridicată, deja a coborât la un grad de ocupație de doar 40%, chiar dacă numărul deceselor este în continuare destul de ridicat. 58  de bolnavi și-au pierdut viața doar în acest sfârșit de săptămână.

Până acum, în Catalonia, de la debutul crizei sanitare, au fost înregistrate peste 290.000 de îmbolnăviri de Covid-19 care deja s-au soldat cu 7.450 de decese.

Dar, revenind la planul de relaxarea a carantinei, trebuie spus că începând de astăzi, 23 noiembrie, potrivit hotărârii executivului de la Barcelona, publicate în buletinul oficial, toate barurile și restaurantele din Catalonia, care au fost închise încă din 16 octombrie, își pot în sfârșit redeschide porțile, deși aceasta se va face în limita anumitor restricții, într-un program cuprins între orele 6:00 și 21:30, cu doar 30% din capacitatea maximă pe care o au în interior, iar la terase nu se pot așeza decât un maxim de patru persoane la fiecare masă.

De asemenea, vor beneficia de această relaxare activitățile  culturale, cinematografele, teatrele, sălile de concerte, muzeele și sălile de expoziție care își vor putea relua activitatea la jumătate din capacitatea lor maximă, dar nu cu mai mult de 500 de persoane. La fel complexele sportive și spațiile comerciale își vor redeschide treptat activitate de-a lungul acestor două luni, dar fără a se ajunge la o funcționare normală, ci la cel mult 70% de activitatea obișnuită. Cu excepția ultimilor doi ani de curs din învățământul liceal, care ar trebui să-și reia activitatea în condiții normale, se recomandă în continuare impunerea formelor on-line de desfășurare a orelor de curs, mai ales în învățământul universitar.

Se menține în continuare limitarea întâlnirile publice și de familie la doar șase persoane care ar trebui să corespundă așa numitei ˝bule de conviețuire socială˝

Dar ceea ce va rămâne ca o constantă în această perioadă va fi restricția de mișcare, deoarece nimeni nu va putea ieși pe stradă între orele 22:00 și 6:00, o restricție care va rămâne în vigoare cel puțin până pe 19 ianuarie, afectând în mod inevitabil sărbătorile de iarnă, care ar fi trebuit să fie un balon de oxigen pentru economia spaniolă.

Proprietarii de baruri și restaurante propun ca masa de Crăciun și de Revelion să se sărbătorească la prânz sau cel târziu în a doua parte a zilei, ba mai mult, alții sugerează că trecerea în noul an ar trebui să se sărbătorească în baruri și restaurante cu două ore înainte de miezul nopții. Multă preocupare în toate mediile sociopolitice pentru luna decembrie.

Duminică, premierul spaniol făcea un apel la responsabilitate, pentru a putea evita cel de-al treilea val al pandemiei care ar putea fi declanșat tocmai de sărbătorile de iarnă. Pedro Sanchez avertiza că „va fi un Crăciun atipic în care, în loc să ne manifestăm afecțiunea prin îmbrățișări, va trebui să facem exact invers, pentru a-i putea proteja pe cei dragi”.