Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cei care se vaccinează anti-covid vor mai fi obligați să poarte mască?

Persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România. El a declarat la Digi24 că primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie, "în cel mai fericit caz".   

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, dacă nu, în scenariul pesimist, vaccinul va sosi în ianuarie sau februarie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. În prima etapă ar fi vorba despre cel puţin 2,4 milioane de doze. Acestea vor fi suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile și angajații din domeniile esențiale. Valeriu Gheorghiță a explicat la Digi24 unde vor fi stocate vaccinurile, mai ales cele care au nevoie de condiții speciale precum păstrarea la minus 80 de grade:

"În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.
 
El a precizat că din aceste doze probabil vor fi vaccinaţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială şi va începe vaccinarea celei de-a doua categorii, formată din persoanele în stare de vulnerabilitate din punct de vedere medical: vârstnici, bolnavi cronici. El a menţionat că personalul din învăţământ va fi considerat ca fiind parte a personalului din infrastructura critică, urmând a fi vaccinat în a doua tranşă, transmite News.ro. 
 
Principalul centru de stocare va fi Institutul Cantacuzino, iar pe lângă acesta vor exista alte şase centre, în sediile a şase spitale militare unde sunt congelatoare care asigură temperaturi de minus 80 de grade Celsius.
 
"Toate aceste facilităţi există, ele urmează să fie distribuie în centrele regionale. (...) avem toată capacitatea de stocare în condiţiile unui vaccin de minus 80 de grade atunci când acesta va fi disponibil”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 

Centre de vaccinare mobile, tip caravană, pentru ca vaccinul să ajungă și în zonele izolate

Gheorghiţă a precizat că vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe, la nivelul spitalelor, şi centre de vaccinare mobile, de tip caravană, care vor asigura vaccinarea în mediul rural, dar şi vaccinarea angajaţilor care asigură mentenanţa infrastructurii considerate critice.  

Pentru celelalte vaccinuri, care nu necesită astfel de congelatoare speciale, producătorul asigură transportul până la un depozit central.

Gheorghiță a mai spus că vaccinarea se va face pe baza unor programări dat fiind că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât ma puține doze. Va exista o evidență centralizată a programărilor. 

Campanie de informare privind vaccinul

„Va exista o platformă în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experţi în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociaţii de pacienţi, la care vor adera şi experţi din alte domenii şi lideri de opinie din alte domenii - mediul cultural, artistic, atâta timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a spus Valeriu Gheorghiţă. 

Mai purtăm mască după ce ne vaccinăm anti-covid-19?

Medicul militar spune că persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. „Practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială, noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus”, a spus Gheorghiță. 

"Cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare"

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că tinerii cu vârste sub 18 ani şi persoanele cu boli cronice grave şi în stadii terminale nu vor fi imunizaţi, întrucât nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârstă efectuate de companiile care dezvoltă un vaccin care să combată infecţia provocată de noul coronavirus. Acesta susţine că, dacă populaţia va accepta vaccinul, cel mai probabil după jumătatea anului viitor s-ar putea discuta despre imunizare colectivă. 

"În momentul de faţă, în studii, este o singură companie care a inclus, de pildă, persoane între 12 şi 18 ani în studii, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în fază realmente necontrolată şi de finalizare. Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.
 
Medicul a precizat că în momentul actual "nu e neapărat o contraindicaţie faptul că cineva a trecut sau nu prin infecţia cu SARS-CoV-2”, însă, atunci când o persoană a trecut prin boala provocată de noul coronavirus şi organismul său a produs anticorpi, s-ar putea amâna vaccinarea, dar aceasta nu este contraindicată la acest moment.