Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pestă și pandemie: Prețurile la carnea de porc au plonjat. Cresc stocurile și nemulțumirile fermierilor europeni

animlas.jpg

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Europa se confruntă cu un excedent de carne de porc, în contextul pandemiei de coronavirus și al pestei porcine. Pe lângă scăderea consumului provocată de închiderea restaurantelor și a altor restricții,  Germania, cel mai mare producător din spațiul comunitar, se vede exclusă de pe piețe importante din Asia, din cauza unor cazuri de pestă la porcii  mistreți, iar prețurile sunt la cel mai redus nivel din martie 2016 încoace, relatează Bloomberg.

L-am  întrebat pe Sorin Minea, președintele asociației Romalimenta, cum va arăta piața la finalul anului și ce se va întâmpla  cu prețurile anul viitor:

De câte ori scad prețurile pe piață, crescătorii de porci și fermierii amenință cu falimentul. A nu se uita că Europa are cea mai scumpă piață din lume la ora actuală, deși este subvenționată. Deci mă îndoiesc profund că ceea ce se întâmplă acum va duce la vreo dispariție. (…) E o jelanie acum pentru mărirea subvenției sau pentru mărirea prețului artificial pe piață. Și eu personal aș mări prețurile, dacă aș putea. Pentru că din cauza scăderii consumului, cifra de afaceri e mică. Dar cel care dictează este consumatorul. Degeaba mărescu prețurile, dacă consumatorul nu cumpără și retail-ul nu cere. Este iluzoriu. (…) Vor scădea consumul de carne de porc și numărul porcilor. O explozie a prețurilor este însă improbabilă