Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Vaccinurile sunt sigure, eficiente și sunt singura soluție de a pune capăt pandemiei

Președintele a avut o ședință cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, despre campania de vaccinare anti-coronavirus.

 

La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, cu Nicolae Ciucă, Marcel Vela, și Nelu Tătaru, șeful statului a declarat că această campanie de vaccinare este o problemă de siguranță națională:

Acum, când vaccinurile s-au transformat în certitudine, începem să întrezărim ieșirea din această criză medicală de proporții. Până atunci trebuie să respectăm măsurile în vigoare, care încep să dea rezultate. La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că le putem distribui tuturor în mod echitabil. Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională. Autoritățile s-au mobilizat foarte bune și avem o strategie de vaccinare care va fi aprobată în zilele următoare. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane, precum și planul de acțiune. Strategia de vaccinare va fi supusă aprobării CSAT. Ministerele Sănătății, Apărării și Internelor au cooperat foarte bine pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor și asigurarea disponibilității personalului medical. Am discutat și de necesitatea ca serviciile de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă. Conform strategiei, din grupurile prioritare fac parte personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale, populația cu risc ridicat și personalul din domenii cheie. Vaccinarea se va face etapizat. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare, medicină de familie, echipe mobile pentru celelalte categorii. Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice pentru fiecare vaccin. Ministerul Apărării va asigura depozitul central și cele șase depozite regionale. Comunicarea clară cu cetățenii e esențială, la fel ca și combaterea dezinformării. Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site oficial. Este foarte important de știu că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt pandemiei”, a declarat președintele Klaus Iohannis.