Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | În timp ce spitalele din Chișinău nu mai au locuri libere, Dodon continuă să sfideze restricțiile

La Chișinău, spitalele unde sunt internați pacienți cu Covid-19, nu mai au locuri libere. Astfel, cele 1042 de paturi din instituțiile spitalicești din capitală sunt ocupate. Autoritățile locale precizează că spitalele mai pot primi zilnic câte 5-10 pacienți și asta dacă sunt externate alte persoane. Între timp, președintele moldovean, Igor Dodon, continuă să sfideze restricțiile impuse în plină pandemie. A mers zilele trecute în Găgăuzia, în sudul țării, unde a fost votat masiv la alegerile prezidențiale, și a participat la o serbare într-un local, cu zeci de oameni. Nici vorbă de măști sau distanță socială.

Până în prezent, din totalul de peste 98.000 de cazuri de coronavirus, în jur de 41.000 au fost confirmate la Chișinău și aproape 720 de decese.

Primarul capitalei, Ion Ceban, s-a arătat nedumerit de criticile lansate în aceste zile după ce purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie  în spațiile publice deschise.”Port masca din primăvară peste tot. Oare este chiar atât de dificil să înțelegem cât de importantă este această mască. Haideți să încetăm să ne lamentăm și să facem tot posibilul pentru a reuși să minimizăm numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 prin elementare măsuri de siguranță. Iar acest lucru este necesar, pentru a evita revenirea la restricțiile de odinioară sau care sunt impuse și acum în alte state europene. Deci, rog să fim înțelegători și responsabili", a conchis edilul.

Potrivit lui Ceban, ”angajații din cadrul municipalității trebuie să fie un exemplu pentru cetățeni, prin purtarea obligatorie a măștii. Pentru că alți angajați fac mult mai mult pentru salvarea vieților omenești: miile de lucrători din domeniul ocrotirii sănătății care lucrează în echipamente speciale, lucrătorii din învățământ sau cei care prestează servicii gospodărești”.

În această săptămână, spune Ion Ceban, vor urma consultări cu reprezentanții HoReCa în contextul creșterii numărului de infectări și încălcărilor admise în ceea ce privește respectarea măsurilor impuse de autorități ca urmare a răspândirii epidemiei de coronavirus.

Iar dacă primarul socialist pledează pentru respectarea strictă a măsurilor sanitare, impuse în pandemie, mai puțin se pare că îi pasă șefului statului, Igor Dodon, care tot din primăvară a sfidat de zeci de ori restricțiile anti-Covid.   

Totodată, șeful-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, a dat asigurări că sistemul medical este bine pregătit în continuare pentru acordarea asistenței specializate, fiind dotat cu medicamente, echipamente și consumabile, pentru salvarea pacienților în stare critică, însă locurile în secțiile de terapie intensivă sunt ocupate.

”Autoritățile locale colaborează cu Ministerul Sănătății și cu celelalte spitale de țară pentru a face față acestor presiuni. Totodată, se prevede ca în perioada următoare să fie activate și cele 200 de paturi pregătite la Centrul COVID Chișinău pentru a putea acorda asistența medicală tuturor celor care necesită aceste servicii. Putem face față împreună pandemiei COVID prin respectarea normelor de sănătate publică impuse de autorități, inclusiv prin purtarea obligatorie a măștii de protecție", a subliniat responsabilul de la Direcția generală asistență socială și sănătate.

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, susține că dacă ar fi testate măcar într-o zi toți bolnavii care acuză simptome, sistemul medical intră în colaps.

”Procentul testelor pozitive din cele primare rămâne a fi unul foarte înalt, 42% - 45%. Și tot așa. Dacă am face un mic efort și am testa măcar într-o zi toți bolnavii care acuza simptome și sistemul medical îi rejectează, toți membrii familiei celui bolnav care nici pe departe nu stau în carantină, ci vântură virușii prin oraș, toți contacții direcți care au măcar un singur simptom, am putea ajunge la o necesitate de vreo 20-30 mii teste. Aceasta ar însemna circa 10.000 - 12.000 cazuri noi de covid. Într-o singură zi. Și ar duce la colapsul sistemului tot într-o zi. Și depășirea tuturor țărilor în clasamentul antirating. De aceea o să se patineze luni întregi cu aceste +/- 3 mii teste în zi. Și nimic mai mult. În loc să facă ceva cu adevărat util, vor tot masca realitatea foarte gravă de la noi. Cercul se strânge tot mai tare. Purtați mască și aveți grijă”, este mesajul fostului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco.

De la începutul pandemiei, în R.Moldova au fost înregistrate peste 98 de mii de cazuri și în jur de 2.150 de decese din cauza coronavirusului. 53 de medici moldoveni s-au stins după ce s-au infectat cu Covid-19. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre lipsa locurilor în spitalele din Chișinău pentru bolnavii de Covid-19