Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: românii, încredere solidă în UE. O atenționare pentru strategii electorali și o veste proastă pentru Rusia și China

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată felul în care românii se raportează la Uniunea Europeană dar și la alți actori globali, în contextul pandemiei. Sondajul a fost realizat în luna octombrie, la scară națională și arată câteva tendințe interesante.

Mai întâi de toate, Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor.  Cei mai mulți privesc cu optimism viitorul construcției europene și sunt de părere că Uniunea a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus.

Astfel, aproape două treimi dintre români (mai précis 64%) susțin că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. În timp ce puțin peste 25% au o opinie contrară.

La acest capitol, interesante sunt discrepanțele regionale. Astfel, nu mai puțin de 77% dintre locuitorii regiunii Centru sunt de acord că UE a ajutat România – este vorba despre județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. La polul opus se situează cei din București-Ilfov, care susțin această afirmație doar în proporție de 48%.

Cât privește încrederea în viitorul Uniunii Europene, românii își afirmă optimismul în proporție de aproape 57%. În timp ce aproape 35% sunt pesimiști, iar 8,5% nu știu ce să răspundă. Cel mai ridicat grad de optimism se regăsește în rândul categoriilor de vârstă tinere , cuprinse între 18 și 44 de ani și printre cei cu educație superioară – cu scoruri în jur de 65%. În plan regional, locuitorii din Nord-Vest sunt cei mai optimiști , cu 66% iar cei din Nord-Est cei mai sceptici – doar 49%.

Interesantă este abordarea cu privire la fondurile europene. Există o nemulțumire majoră legată de rezultatele slabe obținute de România la acest capitol – în general, aproape 63% se declară nesatisfăcuți în timp ce puțin sub 28% se arată mulțumiți.

Când vine vorba însă despre vinovatul pentru această stare de lucruri, nu mai este loc pentru discuții: 86% dintre cei chestionați spun că răspunderea revine Bucureștiului.

Este un semnal important și pentru strategii implicați acum în campania electorală: oamenii au așteptări mari în ce privește utilizarea fondurilor europene. Și, în același timp, resping retorica utilizată uneori de lideri politici, potrivit cărora birocrația de la Bruxelles este cea care blochează accesul României la fonduri europene.

În sfârșit, un aspect interesant este cel privitor la încrederea românilor în marii jucători globali. Aici, Uniunea Europeană ocupă primul loc, cu aproape 60% opinii bune și foarte bune, urmată de Germania, cu aproape 49%, Statele Unite cu 45,5% și Franța, puțin peste 42%.

Așadar, o puternică orientare pro-occidentală, mai ales dacă privim către alți actori majori pe plan internațional, China și Rusia, care de-abia reușesc să treacă cu puțin peste cota de 20%.

Aceasta arată, pe de o parte, că un discurs electoral anti-UE este perdant în campania electorală.

Dar nu numai atât. De la izbucnirea pandemiei, în această primăvară, Rusia și-a întețit activitatea de propagandă îndreptată împotriva democrațiilor, vânturând printre altele ideea că Uniunea Europeană nu a ajutat statele membre în timpul crizei. Vă mai amintiți, desigur, acea diplomație a măștilor sau coloanele de camioane militare rusești de pe autostrăzile Italiei.

Acestui efort propagandistic al Rusiei i s-a alăturat și China, poate pentru prima dată în mod vizibil și atât de fățiș împotriva Occidentului. Dar, cu toate problemele întâmpinate la început de sistemele sanitare prinse nepregătite de pandemie, propaganda nu a avut efectul scontat.

Cel puțin în cazul României - și asta este o veste bună.

 

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 

 
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, pe frecvențele RFI România