Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Recomandările OMS pentru Crăciunul din timpul pandemiei

craciun.jpg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  consideră că un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială "ce mai bună opţiune" pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială "ce mai bună opţiune" pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este "cea mai bună opţiune" pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor. Specialiștii avertizează că ne putem confrunta cu un nou vârf de contaminări după sărbătorile de iarnă. Majoritatea țărilor încearcă să prevină un al treilea val al pandemiei.

Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială "ce mai bună opţiune" pe timp de pandemie, consideră OMS.

"Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură", a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie. "Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (pandemia) se va sfârşi", a recomandat ea. "Facem astfel în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi", a mărturisit cea însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

Recomandarea expertei OMS vine după ce mai multe țări au sugerat măsuri similare în încercarea de a preveni un al treilea val al pandemiei.

Premierul italian Giuseppe Conte nu promite nimic legat de relaxarea restricțiilor în peninsulă, însă descrie Crăciunul „mai sobru”. Conte speră că în timpul sărbătorilor „economia se va putea dezvolta, se vor putea face cumpărături și se vor oferi cadouri”, dar spune că nimeni nu trebuie să își facă iluzii, deoarece acest Crăciun nu va semăna cu cele din trecut: „Săruturile, îmbrățișările, sărbătorile și cinele numeroase sunt de neconceput, indiferent de rata de infectare”. „O săptămână de petreceri ar însemna să plătim cu creșterea bruscă a curbei în ianuarie și nu ne putem permite așa ceva”, a spus Conte.

Premierul spaniol făcea, zilele trecute, un apel la responsabilitate, pentru a putea evita cel de-al treilea val al pandemiei care ar putea fi declanșat tocmai de sărbătorile de iarnă. Pedro Sanchez avertiza că „va fi un Crăciun atipic în care, în loc să ne manifestăm afecțiunea prin îmbrățișări, va trebui să facem exact invers, pentru a-i putea proteja pe cei dragi”.

Portugalia interzice călătoriile interne și închide școlile, în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului înainte de Crăciun. Țara, cu aproximativ 10 milioane de oameni, ocupă locul șapte în Europa la numărul de cazuri la 100.000 de persoane și locul 14 pentru numărul de decese noi, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Reamintim că, recent, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că o persoană moare de coronavirus la fiecare 17 secunde în Europa. Cele 53 de ţări care alcătuiesc regiunea europeană a OMS au înregistrat peste 15,7 milioane de cazuri de Covid-19, inclusiv 4 milioane doar în această lună, şi aproape 355.000 de decese.