Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violența domestică: niveluri record la nivel global în timpul pandemiei

violenta_domestica.png

Demonstrație de protest împotriva violenței domestice la Guadalajara, Mexic, septembrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Nicio țară nu a fost scutită de epidemia de coronavirus, dar nici de flagelul violenței domestice, care a crescut în timpul izolării, constată Agenția France Presse (AFP) în ajunul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (25 noiembrie).

Pandemia a agravat flagelul violenței sexuale și domestice. Ea a dus la creșterea violurilor în Nigeria și Africa de Sud, a numărului de femei dispărute în Peru, a femeilor ucise în Brazilia și Mexic și la un adevărat asalt cu reclamații la asociațiile de profil din Europa și nu numai.

Potrivit datelor ONU publicate la sfârșitul lunii septembrie, izolarea a dus la creșterea plângerilor sau a apelurilor de raportare a abuzurilor domestice: 25% în Argentina, 30% în Cipru și Franța și 33% în Singapore.

În principiu, în toate țările, măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului au dus la izolarea femeilor și a copiilor acasă.

"Casa este cel mai periculos loc pentru femei", transmiteau asociațiile marocane în aprilie, în timp ce solicitau autorităților să „ia măsuri imediat”.

În India, Heena – care a preferat să rămână anonimă- o bucătăreasă în vârstă de 33 de ani, care locuiește în Mumbai, spune că se simte „prizonieră în propria casă” alături de un soț care nu lucra, consuma droguri și era violent. În timp ce-și spunea povestea, Heena a început să plângă.

După ce-și cumpăra droguri, soțul „își petrecea restul zilei fie jucând PubG (PlayerUnknown's Battlegrounds), fie bătându-mă și abuzându-mă”, a declarat ea telefonic pentru AFP.

 

Măsuri insuficiente

Pe 15 august, soțul ei a bătut-o mai rău decât înainte, în fața fiului lor de șapte ani, și a aruncat-o afară din casă la 3:00 dimineața. „Nu aveam unde să mă duc”, a spus ea. „Abia-mi mișcam corpul - m-a bătut măr, corpul meu era inflamat”. În loc să meargă la poliție, ea a mers acasă la o prietenă și mai apoi la părinți.

Acum luptă pentru custodia fiului ei, „însă instanțele nu lucrează la capacitate maximă din cauza pandemiei Covid-19”. Nu și-a văzut fiul de patru luni, deși el reușește să o sune în secret din când în când.

Nu doar instanțele sunt afectate de virus. Închiderea afacerilor și a școlilor, precum și a activităților culturale și sportive, au privat victimele, deja slăbite de insecuritatea economică, de mijloacele prin care scăpau de violență.

Hanaa Edwar, de la Rețeaua Femeilor din Irak, a declarat pentru AFP că a existat „o deteriorare periculoasă a situației socio-economice a familiilor în urma izolării, din ce în ce mai multe familii sunt sărace, ceea ce duce la reacții violente”.

În Brazilia, în prima jumătate a anului, au fost înregistrate 648 de crime împotriva femeilor, în creștere față de aceeași perioadă din 2019, conform Forumului brazilian pentru securitate publică.

În timp ce guvernul a lansat o campanie pentru a încuraja femeile să depună plângeri, forumul spune că măsurile menite să ajute victimele rămân insuficiente.

 

„Masca-19”

La nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite spune că doar o țară din opt a luat măsuri pentru a diminua impactul pandemiei asupra femeilor și a copiilor.

În Spania, victimele ar putea cere discret ajutor în farmacii folosind codul „mask-19”, iar unele asociații franceze au stabilit puncte de contact în supermarketuri.

„Femeile care veneau la noi s-au aflat în situații insuportabile, periculoase”, a spus Sophie Cartron, directorul adjunct al unei asociații care lucra într-un centru comercial de lângă Paris. „Izolarea a ridicat un zid, femeile au fost nevoite să păstreze tăcerea”, a spus ea.

Mobilizarea din 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, rămâne incertă din cauza restricțiilor legate de pandemia Covid-19. Cu toate acestea, recent au avut loc marșuri pentru drepturile femeilor în Costa Rica, Guatemala, Liberia, Namibia și România.

"Nu vom putea protesta pentru a ne exprima furia, nu vom putea mărșălui împreună", a declarat grupul feminist din Paris, Family Planning. "Dar ne vom face auziți, atât virtual cât și vizual."

Tamara Mathebula de la Comisia sud-africană pentru egalitatea de gen a subliniat existența unei „masculinități toxice”, cronice care există „oriunde te uiți”. „Există decalaje salariale de gen care se extind și continuă să crească în timpul pandemiei Covid-19”, a declarat ea pentru AFP. Ca urmare, „violența de gen s-a înrăutățit”, a spus ea, iar consecințele potențiale au fost foarte grave.

În iulie, ONU a estimat că șase luni de restricții ar putea duce la 31 de milioane de cazuri suplimentare de violență de gen în întreaga lume și la șapte milioane de sarcini nedorite.

Situația afectează grav, de asemenea, lupta împotriva mutilării genitale feminine și a căsătoriilor forțate, a avertizat ONU.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24