Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O altfel de criză a migrației: Sudanul copleșit de refugiații din Etiopia

sudan.png

Sursa imaginii: 
Captură ecran France24

În timp ce conflictul armat din regiunea Tigray, Etiopia, se intensifică, cel puțin 33.000 de refugiați etiopieni, amenințați de război și foamete, au trecut în ultimele săptămâni granița în Sudan în căutarea unei vieți mai bune, punând la încercare autoritățile sudaneze care găzduiesc deja un milion de persoane refugiate din cauza altor conflicte din regiune.

Armata Etiopiei a anunțat că va lansa un atac „decisiv” asupra Mek'ele, capitala regiunii Tigray, controlată în prezent de Tigray People's Liberation Front (TPLF), o formațiune paramilitară.

Etiopia a cerut celor 500.000 de civili să fugă cât mai pot, spunând că atacul care va urma va fi nemilos. Cu o zi mai devreme, președintele etiopian Abiy Ahmed a respins încercarea de mediere a Uniunii Africane, afirmând că orașul este prea important pentru a fi cedat.

 

 

Cel puțin 33.000 de etiopieni au fugit până acum în Sudan, potrivit estimărilor Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Aproximativ 45% dintre acești oameni sunt copii sub 18 ani, potrivit reprezentantului UNICEF în Etiopia. Oficialii sudanezi declarau pe 11 noiembrie că se așteaptă ca numărul de refugiați etiopieni să ajungă la 200.000.

Khartoum a menținut până acum granițele deschise, dar gestionarea afluxului va fi o provocare - Sudanul găzduiește deja 1 milion de refugiați din cauza altor conflicte care au loc în regiune.

"Sudanul se află deja printre țările care adăpostesc cei mai mulți refugiați din lume", a declarat Céline Schmitt, purtătorul de cuvânt al UNHCR.

„Dar atenția mass-mediei scade, deci devine din ce în ce mai dificil să atragi fondurile necesare”, a spus ea. „Chiar dacă găzduiește în prezent un număr mare de oameni din Sudanul de Sud, Eritreea, Republica Centrafricană și chiar Siria, Sudanul este inclus în cele mai slab finanțate programe ale noastre”.

Civilii nu prea au de ales când încearcă să scape de luptele dintre forțele federale și TPLF.

„La sud de Tigray se află regiunea Amhara, un aliat al guvernului Abiy care a avut mari rivalități etnice și teritoriale cu Tigray; la est, se află o regiune foarte puțin populată, fără resurse agricole; la nord Eritreea, care din punct de vedere istoric, este principalul adversar al statului Tigray", explică Gérard Prunier, expert în probleme africane și fost cercetător la CNRS din Paris. „Singura posibilitate de scăpare este spre vest, unde se află granița cu Sudanul”.

O tabără de tranzit a fost înființată în orașul de frontieră sudanez Hamdayet la scurt timp după ce a început conflictul din Tigray, pe 4 noiembrie. Zona este retrasă, la cel puțin șase ore de mers cu mașina de cel mai apropiat oraș important. „Este foarte greu să obții echipamente și infrastructură, mai ales când vine vorba de nevoi sanitare”, spune coordonatorul ONU, Babacar Cissé.

Cissé precizează că autoritățile sudaneze nu vor să transforme tabăra de tranzit într-o tabără de refugiați propriu-zisă în care oamenii ar putea sta mai mult, deoarece consideră că este prea aproape de Etiopia.

Mai mult, există temeri că luptele s-ar putea înteți.

"Guvernul sudanez este îngrijorat că armata din Amhara ar putea fi tentată să extindă lupta peste granița lor, ajungând în Sudan", a spus Prunier.

 

 

„O cursă contracronometru”

Exodul din Tigray riscă, de asemenea, să suprasolicite resursele sudanezilor care locuiesc deja în această zonă aridă și săracă.

„Comunitățile locale au contribuit enorm la hrănirea refugiaților înainte ca ONG-urile, cum ar fi Programul Alimentar Mondial, să apară”, a explicat un voluntar pentru  reporterii FRANCE 24 de pe teren. ONG-urile sunt, de asemenea, îngrijorate că lipsa infrastructurii - în special a echipamentelor de igienizare - favorizează apariția bolilor atât la populația locală, cât și la refugiați.

De asemenea, este foarte dificil să canalizezi afluxul de refugiați peste graniță. Există deja cel puțin 17.000 de persoane în centrul de tranzit Hamdayet, care are o capacitate de doar 300 de locuri, potrivit UNHCR.

„Suntem într-o cursă contracronometru”, a spus Schmitt. „Cel mai apropiat birou se află la șase ore distanță; drumul este rău și uneori durează două zile pentru a transporta refugiații la centrele noastre de primire".

UNHCR s-a pregătit inițial pentru 20.000 de refugiați în Sudan, dar la scurt timp a trebuit să-și revizuiască drastic previziunile. „În medie, 4.000 de persoane sosesc în fiecare zi prin cele două puncte principale de trecere”, a spus Schmitt. „Afluxul de refugiați s-a intensificat și s-a diversificat:  fermieri, profesori, studenți, lucrători de birou etc.”

Peste patru milioane de oameni locuiesc în Tigray; aproximativ 6% din populația etiopiană. Având în vedere că exodul va continua, oficialii ONU au declarat că vor fi necesare aproximativ 200 de milioane de dolari (169 milioane de euro) pentru a oferi asistență de urgență refugiaților.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24